Welke dansopleiding past het best bij jou?

Kennisoverdracht, inspiratie, veiligheid en overtuigingskracht zijn belangrijke tools van de dansdocent van de toekomst. Zo bleek tijdens de LKCA-conferentie De kunst van… Toekomst creëren, waar Lenneke Gentle, Esther Nederpelt en Wilja van Os een workshop gaven. Maar van de studenten wordt ook een zekere mate van autonomie en interactie verwacht. Het is niet alleen meer willoos nadoen, studenten mogen de docent ook verrassen: Inspire me!

De dansopleidingen sluiten steeds meer aan bij het veranderende dansveld en de beroepspraktijk. Tijdens je opleiding leer je dan ook niet alleen dansen, maar ook allerlei andere skills. Zoals zelfvertrouwen, doorzettingsen inlevingsvermogen, samenwerken en dansondernemerschap.

In deze special presenteren 20 dansopleidingen zich. Met elk hun eigen specialiteit en aandachtspunten. Wat voor danser wil je worden? Houd je van klassiek ballet of moderne dans? Van hiphop, show- of werelddans? En wil je op het podium schitteren of zie je een toekomst voor jezelf als dansmaker, dansdocent of danstherapeut? Wie ben jij en waar ligt je kracht?

Joost Groeneboer,
hoofdredacteur Dans Magazine

Royal Academy of Dance Foto Tim Cross

Dance is a doorway to discovery for individuals from all walks of life!
The Royal Academy of dance offers a range of Full-Time and Part-Time Programmes which can be studied at the RAD in London or from the comfort of your own home, wherever you are in the world.

ArtEZ

'Het is een vak waar je oneindig veel voor terug krijgt.'
De dansopleidingen van ArtEZ zijn kleinschalig en persoonlijk, met veel aandacht voor jou als individu. De
opleidingen zijn sterk verankerd in het (internationale) werkveld.

Fontys Dance Academy Foto Noortje van Gestel

Create your own personality!
Fontys Dance Academy educates strong and creative dancers who are not afraid to be artistically different. They possess that slightly different appraoch which makes us really proud

Koninklijk Conservatorium

Dansers van de toekomst!
Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium wil “dansers van de toekomst ontwikkelen tot kunstenaars met een
creatieve open blik, in combinatie met vakmanschap, passie en ambitie.” (Jan Linkens, directeur Dansvakopleiding)

Academie voor Theater en Dans

Alle disciplines onder 1 dak!
De Academie voor Theater en Dans is een bundeling van gespecialiseerdeen kleinschalige opleidingen op bachelor- en
masterniveau, die de hele breedte van de hedendaagse beroepspraktijk in de podiumkunsten vertegenwoordigen.

Foto: Noortje van Gestel

Jij wilt het beste uit jezelf en anderen halen?
Dan is de Academie voor Danseducatie jouw plce-to-be. Wij leiden je op tot docent dans, dansmaker en performer. Een studie met heel veel mogelijkheden dus. 

Nova College. Foto Edwin Koerhuis

Interview met Marijke Bootsma: Pussy Grabs Back
Als je uitgaat, zitten jongens ongevraagd aan je billen, als grapje. Zes afstudeerders van de vernieuwde dansopleiding aan het Nova College in Haarlem vroegen zich af hoe het is om vrouw te zijn in deze moderne maatschappij en maakten de eindvoorstelling Pussy Grabs BackLees het interview

Lucia Marthas

Ontwikkel je talent!
Wil je later kunnen performen als Nathalie La Rose of Cindy Belliot? Bij het Lucia marthas Institute for Performing Arts kun jij je talent optimaal ontwikkelen, net zoals zij hebben gedaan! 

‘Dansers van Codarts zijn technisch sterk en mentaal sterk.’ 
Codarts heeft zich ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande instituten voor eigentijdse dans in Europa. Naast de eigen topdocenten zijn er altijd gastdocenten of choreografen uit binnen- en buitenland aan het werk.

Nova College

Maak je droom waar, maak van dans je beroep!
Op het Nova College leer je niet alleen een beroep, je ontwikkelt je ook persoonlijk. Dat vinden we belangrijk. Je wordt bij ons opgeleid tot danser, dansproducent en je leert lesgeven.

Als dans je lust en je leven is!
Het DanceAmbition van De Haarlemse Balletschool is een intensief lesprogramma voor de ambitieuze leerling die zich zo goed mogelijk in dans wil ontwikkelen. 

Ontdek, leer en creëer...

De Vooropleiding Dans Beyond Basic Ede biedt een weekendprogramma aan hetgeen betekent dat de leerlingen niets in hun persoonlijke weekschema hoeven aan te passen.

…omdat je meer uit jezelf wilt halen!
Danshuis Haarlem biedt een particuliere Vooropleiding voor kinderen vanaf 8 jaar en jongeren van 12-18 jaar, om ze voor te bereiden op het doen van audities bij een dansvakopleiding.

Dance2Perform, showproductie, modershow

Dance2Perform - Kweekvijver voor een danscarrière  
Organisator TST Dansproducties slaat al jaren een brug tussen dansopleidingen en de commerciële showwereld. Met de Talent Academy stomen zij jonge dansers klaar voor een toekomst bij televisieprogramma’s, showproducties, zakelijke klanten en (inter)nationale muziekartiesten. Lees de reportage

Geef jij je passie voor dans door aan anderen?
Tijdens de opleiding tot Dansinstructeur leer je mensen hoe heerlijk het is om te bewegen op muziek. Je leert om zelfstandig lessen en workshops te geven.

'Wij krijgen gewoon goed onderwijs en dat mag heel Nederland weten.'
Op de brede beroepsopleiding Dansdocent & Uitvoerend danser geeft de Utrechtse Dansacademie je alle ruimte om je dansdroom uit te laten komen.

'Wij scholen niet alleen technisch en fysiek, maar ook creatief en artistiek.'
Een topopleiding, dat is de mbo-opleiding voor Moderne Dans van Aventus in Zutphen. In 2017 ontving Aventus Dans dit speciale kwaliteitszegel voor de derde keer.

Hard work and dedication beats talent!
De Dansopleiding richt zich op het 'urban'werkveld. Dit betekent dat ons specialisme ligt bij de dansstijlen die hun oorsprong vinden op straat en in de clubs.

Euritmie is de dans van de toekomst!
Centraal in de bacheloropleiding Docent dans/euritmie staat de dans: hoe kun je een gedicht of een muziekstuk zo dansen dat een ander het nog beter gaat horen? 

Dansen is een bewegelijke manier van denken!
Dingjan Peuterdansonderwijs heeft een danslesmethode ontwikkeld die aansluit op de fantasiewereld van de peuters. Er worden workshops en een opleiding in peuterdans aangeboden.

Interview met Samuel Duval: "Ik geef het publiek een kijkje in mijn gedachtes"
afgestudeerd van de MBO Dans van het Nova College en hard bezig met het maken van voorstellingen om mijn passie voor dans daarin voort te zetten. Samuel Duval vertelt over zijn dansvoorstelling: Mijn pad naar ColombiaLees het interview

Bij PACT+ komen artiesten samen! 
Op de opleiding Dans (niveau 4) van PACT+ wordt de authenticiteit van je werk als danser en choreograaf gestimuleerd door vanuit je eigen culturele achtergrond te choreograferen.

'Dans- en bewegingstherapie? Wat is dat? Het is lastig daar een voorstelling bij te hebben.'
Dansen hoeft niet enkel mooi en plezierig te zijn. Als je graag danst, weet je vast wel: dansen doet veel meer! Een dans- en bewegingstherapeut is niet gericht op 'optreden', maar op cliënten .

Ook in de Dans Magazine Opleidingenspecial 2018-2019?
Elk jaar in oktober publiceert Dans Magazine de Dansopleidingenspecial. Wil je hier met je dansopleiding ook instaan, neem dan contact op met Mariska Jankovits, Dans Magazine.