Opleidingenspecial: van dans je beroep maken

Wil jij je danstalent ontplooien? In deze Dans Magazine Opleidingenspecial presenteren 23 opleidingen zich. Van vooropleidingen en mbo opleidingen tot hbo dansacademies. Met elk hun eigen specialiteit en aandachtspunten. Als je volgend jaar wilt gaan beginnen, is het goed om je nu vast te  oriënteren. Welke opleiding past het best bij jou? Wil je danser worden? Zo ja, welke dans past bij jou? Klassiek ballet of moderne dans? Urban, show- of werelddans? Of word je dansdocent of -instructeur? 

Lees verder

Foto Tim Cross

Learn and Teach and Dance
The Royal Academy of dance offers a range of Full-Time and Part-Time Programmes which can be studied at the RAD in London or from the comfort of your own home, wherever you are in the world.

Foto Nellie de Boer

Alle disciplines onder 1 dak!
De Theaterschool, de faculteit voor theater en dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heeft een nieuwe naam: Academie voor Theater en Dans (ATD)

Foto Noortje van Gestel

Create your own personality!
Fontys Dance Academy educates strong and creative dancers who are not afraid to be artistically different. They possess that slightly different appraoch which makes us really proud

Foto:Noortje van Gestel

Jij wilt het beste uit jezelf en anderen halen?

Dan is de Academie voor Danseducatie jouw plce-to-be. Wij leiden je op tot docent dans, dansmaker en performer. Een studie met heel veel mogelijkheden dus. 

Foto Marjolein van Dijk

'Het is een vak waar je oneindig veel voor terug krijgt'
ArtEZ in Arnhem heeft een volledig aanbod dansopleidingen in huis: van vooropleiding naar bachelor en master. Studenten leiden we op tot dansers, makers, performers en dansdocenten.

Maak je droom waar, maak van dans je beroep

Op het Nova College leer je noet alleen een beroep, je ontwikkelt je ook persoonlijk. Dat vinden we belangrijk. Je wordt bij ons opgeleid tot danser, dansproducent en je leert lesgeven. 

7 vragen aan by BY - Oudstudenten van ArtEZ
In 2015 zijn Bart Merks en Yuliya Globa afgestudeerd aan de bacheloropleiding Docent Dans van ArtEZ. Hierna zijn zij samen een eigen onderneming gestart waar zij “voornamelijk interdisciplinair werk maken, de grenzen opzoeken tussen alles en iedereen, en bewegen om mensen te bewegen”. Dit alles onder de naam ‘by BY’.
Lees het hele interview hier

Wij zoeken getalenteerde en enthousiaste studenten met doorzettingsvermogen

In samenwerking met Landstede MBO en DIFF Dance Centre biedt Song & Dance Academie de rtijkserkende allround vakopleiding MBO Dans aan in Zwolle.

Hard work and dedication beats talent!

De Dansopleiding richt zich op het 'urban'werkveld. Dit betekent dat ons specialisme ligt bij de dansstijlen die hun oorsprong vinden op straat en in de clubs.

Droom jij van een plek in de spotlight?

Het Albeda Dans College is een vierjarige MBO opleiding  die talenten opleidt tot professionele allround dansers voor het commerciële werkveld.

Zelfstandig, inspirerend en allround
Een professionele dansinstructeur verzorgt zelfstandig dansactiviteiten, maakt zelf choreografieën en kan verschillende doelgroepen inspireren. Een opleiding van het Albeda College

Heeft me zoveel gebracht op het gebied van dans

Je komt naar de Utrechtse Dansacademie om van je passie, dansen, je beroep te maken. Je wordt opgeleid als ondernemer in de dans. Hier sta jij centraal. 

Dansen is vakmanschap

Opleiding Dans Maastricht biedt een opleiding op maat, met passende binnen- en buitenschools onderwijs voor talenden die willen doorstromen naar MBO en HBO vakopleidingen.

7 vragen aan Marishka van Loon - coördinator Opleiding Dans Maastricht

Marishka van Loon volgde haar dansopleiding aan de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen en danste daarna onder andere bij Rambert Dance Company (UK), Troublelyn – Jan Fabre (B), De Nieuwe Dansgroep (NL) en Tanzforum Köln (D). In 1996 begon ze haar eigen werk te maken voor DansTheater Kharisma in Maastricht. In 2010 begon ze in het Bonnefanten College als coördinator van Opleiding Dans Maastricht, in samenwerking met Codarts Rotterdam. Dit jaar is daar ook de Intensieve Dans Academie van Kumulus bij gekomen. Lees het hele interview

Bij Pact komen artiesten samen 
Vanaf 2016 zijn de artiestenopleidingen, waaronder Dans, van het ROC Amsterdam door het leven als PACT. Het is de school voor theater, dans, muziek en music production. 

Vertel je verhaal zonder woorden
Dansen hoeft niet enkel mooi en plezierig te zijn. Als je graag danst, weet je vast wel: dansen doet veel meer! Bij Zuyd Hogeschool leiden we zowel dans- al bewegingstherapeuten op.

Ontwikkel je talent!

Wil je later kunnen performen als Nathalie La Rose of Cindy Belliot? Bij het Lucia marthas Institute  for Performing Arts kun jij je talent optimaal ontwikkelen, net zoals zij hebben gedaan! 

Wat is jouw reden om een goede danser te worden?
DPFC Dabce bestaat 29 jaar en is uitgegroeid tot een veelzijdig ballet & dans centrum. En werkt met speciale selectiegroepen om dansers voor te berieden op het doen van audities op vakopleidingen.

Een unieke combinatie voor het MBO
RijnIJssel Creatieve Industrie biedt naast de eerste Urban dansopleiding van Nederland ook de opleidingen Artiest Dans Show en Artiest Dans mbo-hbo aan. 

Plezier voor ouders en kind
Contakids is een aangepaste vorm van contactimprovisatie met ouders en jonge kinderen. De intensieve opleiding biedt tools om de Contakids aan te kunnen bioede aan kinderen en hun ouders.

DiA is the key to your professional future!

Dance in Art is een private opleiding voor dans-, kunst- en performancetraining. De dansstudenten van DiA ondergaan een interdisciplinaire aanpak om zich breed te ontwikkelen.

Topopleiding voor dansdocenten

De opleiding Dans van Codarts Rotterdam ken je vast en zeker al, die is immers wereldberoemd,. Maar wist je dat Codarts ook een topopleiding heeft voor dansdocenten?

Dansers van de toekomst

Het Koninklijk Conservatorium Den Haag wil dansers van de toekomst ontwikkelen, die zelfbewust, gedisciplineerd en breed geschoold met passie en discipline hun vak uitoefenen.

…omdat je meer uit jezelf wilt halen

Danshuis Haarlem biedt een particuliere Vooropleiding voor kinderen vanaf 8 jaar en jongeren van 12-18 jaar, om ze voor te bereiden op het doen van audities bij een dansvakopleiding.

Euritmie is de dans van de toekomst
Centraal in de bacheloropleiding Docent dans/euritmie staat de dans: hoe kun je een gedicht of een muziekstuk zo dansen dat een ander het nog beter gaat horen? 

Dansen is een bewegelijke manier van denken
Dingjan Peuterdansonderwijs heeft een danslesmethode ontwikkeld die aansluit op de fantasiewereld van de peuters. Er worden workshops en een opleiding in peuterdans aangeboden.

7 vragen aan Rianne Keyzer-Slenema - docent Dance in Art

Sinds twee jaar doceert Rianne Keyzer-Slenema bij Dance in Art. Eerder werkte zij samen met postmodern choreograaf Merce Cunningham. Vol inspiratie begeleidt zij nu jonge dansers om hun weg te vinden naar het professionele veld. Bij Dance in Art is Keyzer-Slenema momenteel verantwoordelijk voor alle moderne lessen. (Lessen van gastdocenten daargelaten) Professionalisme staat bij haar hoog in het vaandel. Lees het hele interview