Home » Reportage
Dansstijlen

10 dansstijlen om uit te proberen in het nieuwe jaar

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

1. Bollywood

De term ‘Bollywood’ is een combinatie van twee namen: Bombay (een stad in India die nu Mumbai heet) en Hollywood. In Mumbai’s is namelijk de grootste filmindustrie van India te vinden. Door de jaren heen hebben bollywood films hun eigen stijl qua dans en zang ontwikkeld en zijn hierom wereldberoemd geworden. In de bollywood dansen vinden we een combinatie van verschillende Indiase klassieke- en volksdansen en jazz, hiphop, Arabisch of Latin dansstijlen.

2. House

Eind jaren ’80 ontstond de dansstijl house. De naam stamt af van de muziekstijl die ook in deze tijd doorbrak. In de nachtclub ‘Warehouse’ in Chicago werd er veel housemuziek gedraaid, dat voortkwam uit discomuziek. House werd beïnvloed door verschillende dansstijlen zoals tapdans, Afrikaanse dans, Latin en gevechtssporten. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


3. Salsa

Salsa is de zeer passionele dans met Cubaanse afkomst en wordt vaak genoemd met andere latin dansstijlen als de tango en de paso doble. Maar salsa heeft een hele eigen cultuur, muziek en techniek. De dansstijl komt uit de jaren 20 en wordt bijna altijd met een partner gedaan. Alhoewel er ook vormen zijn als salsa suelta die meer als linedance worden uitgevoerd. Salsa heeft zich  vanuit Zuid-Amerika over de hele wereld verspreid.

4. Paaldansen

Paaldansen is een combinatie van dans en acrobatiek met dansbewegingen die je uitvoert rond een verticale, stalen paal. Paaldansen wordt vaak gekoppeld aan het stereotype beeld van stripclubs en verleidelijke vrouwen, maar het is wel degelijk ook een sport, één waarbij kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen worden getraind.

5. Bachata

Bachata is een Domicaanse partnerdans, gedanst over de gehele wereld. Er zijn geen strakke regels. In zijn algemeenheid varieert de dansstijl tussen snelle bachatas die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachatas die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact.

6. Afrikaanse dans

Met Afrikaanse dans wordt bedoeld: dansen van de culturen ten zuiden van de Sahara (dus Midden- en Zuid-Afrika). Het is een zeer energieke dans die traditioneel vaak uitgevoerd wordt met een grote groep mensen om iets te vieren en rituelen uit te voeren. Dit maakt Afrikaanse dans een populaire werelddans in het Westen. De dans wordt met trommels en de stem begeleid. Afrikaanse dans vormt de basis van de jazzdans en urban dance.

7. Lindyhop

De laatste decenia wint de jaren ’20 dans lindyhop steeds meer aan populariteit. Aan de een kant uit een gevoel van nostalgie. Het is vooral de glitter en glamour van de swingperiode die jongeren (en oudere jongeren) aantrekt. Aan de andere kant omdat het een heel vrolijke en sportieve dans is. Tot het acrobatische aan toe.

8. Tango

De tango ontstond aan het eind van de negentiende eeuw in de buitenwijken van Buenos Aires. Daar leefden veel immigranten die Europa waren ontvlucht in de hoop in Argentinië een beter bestaan te vinden. De muziek die ontstond was een mix van de Cubaanse habanera, de door Afrikaanse slaven geïntroduceerde candombé en de muziek van de gaucho’s (Argentijnse cowboys). Ook Spaanse en Italiaanse invloeden speelden een grote rol. Door het verlangen van de immigranten-kinderen naar dat verre onbekende vaderland, kreeg de tangomuziek na verloop van tijd een weemoedig karakter.

9. Charleston

De naam charleston is ontstaan vanwege de dansbewegingen die de bewoners van het eiland Charleston, bij de kust van South Carolina, deden. De originele versie van deze dansstijl was een stuk wilder en minder gezet, vergeleken met nu. De dansstijl zou afstammen van de juba. Een dans die naar Amerika werd gebracht door de slaven. De juba werd gekenmerkt door het ritmische stampen en schoppen van de voeten en daarbij ook het slaan van de armen. In 1911 werden de dansbewegingen voor het eerst voor publiek getoond in een voorstelling van de Whitman Sisters en vervolgens ook in verschillende Harlem producties in 1913. De charleston werd pas internationaal bekend nadat de musical Runnin’ Wild in 1923 in première ging. 

10. Hip hop

Sinds de komst van hip hop hebben jongeren de dansstijl massaal omarmd, maar wat is hip hop dansen nou precies? Wat hip hop zo speciaal en populair maakt, is dat er geen standaard regels of technieken zijn. Iedereen kan zijn eigen versie van hip hop dans creëren. De dansstijl blijft zich ook nog steeds ontwikkelen en is de basis voor de substijlen: popping, locking, waving, housing, breakdancing, wacking, krumping, bonebreaking en new style.

 

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Meer inspiratie