Charleston

Ontstaan charleston

De naam charleston is ontstaan vanwege de dansbewegingen die de bewoners van het eiland Charleston, bij de kust van South Carolina, deden. De originele versie van deze dansstijl was een stuk wilder en minder gezet, vergeleken met nu. De dansstijl zou afstammen van de juba. Een dans die naar Amerika werd gebracht door de slaven. De juba werd gekenmerkt door het ritmische stampen en schoppen van de voeten en daarbij ook het slaan van de armen. 
In 1911 werden de dansbewegingen voor het eerst voor publiek getoond in een voorstelling van de Whitman Sisters en vervolgens ook in verschillende Harlem producties in 1913. De charleston werd pas internationaal bekend nadat de musical Runnin’ Wild in 1923 in première ging. 

Tijdens de roaring twenties was de charleston erg populair onder zowel de vrouwen als de mannen. De dansstijl ontwikkelde zich snel in de jaren ’20. De jongere generatie brak in deze tijd los van de morele waarden en normen die door de ouders en de samenleving werden opgelegd. Zij wilden zich vrij voelen na de Eerste Wereldoorlog. Jonge meiden knipten hun haar, kortten hun rokken in, droegen make-up en dronken alcohol. De populaire dansstijlen zoals de polka, two-step of de waltz werd door de jeugd verworpen, maar de charleston sloeg aan. Zo begon het wilde dansen ook een steeds grotere rol te spelen in het rebelse gedrag. 

De charleston

De charleston kan solo, met een partner of in een groep worden uitgevoerd. Het was dus de ideale dansvorm voor op een sociaal evenement in die tijd. De bewegingen worden uitgevoerd op ragtime jazzmuziek met een snelle vierkwartsmaat. 
Net zoals vele dansstijlen, heeft ook de charleston een basis-set aan voetenwerk en kan moeilijker worden gemaakt met variaties. Snelle swingende voet- en grote armbewegingen zijn kenmerkend voor de charleston.

Bekijk hier hoe de charleston wordt gedanst: 

 

Een bekende charleston danser was Josephine Baker. Ze deed niet alleen de charleston, maar voegde daar ook andere bewegingen aan toe waardoor de dans grappig en gek werd. Zo keek ze tijdens het dansen bijvoorbeeld expres scheel. Haar optredens in Parijs in 1925 zorgde ervoor dat de dansstijl bekend werd in Europa. 

In deze video kun je zien hoe Josphine Baker danste terwijl ze scheel keek:

Dansstijlen
Reportage - 4 jan 2021

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

Nieuwe dansstijl uitproberen
Reportage - 24 sep 2020

Wat nieuws of iets traditioneels? Welke dansstijl kies jij?

evolutie van dans ,dansen door de jaren heen
Reportage - 24 jan 2020

Dans beweegt zich mee met de tijd. Vooral in de jaren 1920 tot 2000 was er een grote verandering in dans. Zo heeft elk decennium een specifieke dansstijl.

Abonneren op Charleston