Home » Reportage
Nieuwe dansstijl uitproberen

Deze dansstijlen kun jij proberen in het nieuwe dansseizoen

Het nieuwe dansseizoen is zojuist van start gegaan. Het is nog niet te laat om een proefles aan te vragen bij een dansschool bij jou in de buurt. Je kunt kiezen voor de stijlen klassiek ballet, modern, jazz of hiphop, maar wat dacht je van eentje die misschien niet zo bekend is, maar net zo leuk?


1. Sabar

De Afrikaanse dans die in Nederland wordt gedanst komt voornamelijk uit Senegal, West-Afrika. Het bekendste en meest populaire muziek- en dansgenre is 'sabar'. Het is een energieke dansvorm die voornamelijk op zand wordt gedanst. Deze dansstijl wordt gekenmerkt door het snelle en hoge benenwerk en de complexe ritmes. De armen zwaaien wild in het rond en de bekken draaien mee. Sabar is een uitdagende dansvorm en heeft acrobatische elementen voor de mannelijke danser, zoals salto’s. 

Meer weten over Afrikaanse dansvormen? Lees hier verder. 

2. Bollywood

Bollywood is niet zomaar een dansstijl. Deze is ontstaan uit Mumbai’s grootste filmindustrie in India. Deze dansvorm zien we dan ook veel terug in bollywood films die een specifieke dans- en zangstijl hebben. De dansstijl is een combinatie van verschillende dansstijlen zoals klassiek- en volksdansen, jazz, hiphop en Arabisch of Latin dansstijlen. Een erg Westers beïnvloedde dansvorm, met een Indiase kern. 

3. Kizomba

Kizomba is een koppeldans, waarbij synchronisatie met de muziek van belang is. Dit gaat gepaard met vloeiende bewegingen van het bovenlichaam en licht voetenwerk. Het is een sensuele dansstijl die gedanst kan worden met je partner of een andere willekeurige danser. Klinkt dit als muziek in de oren? Volg dan eens een proefles. 

4. Charleston

De charleston ontstond in de jaren ’20 en brak door bij de jongeren die die normen en waarden van die tijd wilden doorbreken. De dansstijl stamt af van de ‘juba’, een dans die werd gedanst door de slaven die naar Amerika waren gebracht. Nu kennen we het als een swingende dansstijl waarbij snelle en swingende voet- en grote armbewegingen te vinden zijn. Het is een dansvorm die solo, met een partner of in een groep kan worden gedanst. 

5. House

House is ontstaan in de jaren ’80 en beïnvloed door stijlen zoals tapdans, Afrikaanse dans, Latin en gevechtssporten. Via housemuziek, die ook in deze tijd ontstond, werd dit een dansstijl waarbij vrijheid, improvisatie en gevoel voor muziek centraal stond. De dansstijl was dus niet gebaseerd op bepaalde dansstappen of regels. Nu kan dans worden gekarakteriseerd met veel voetenwerk, hupsende passen en muzikaliteit. Lijkt dit je wat? Kijk dan snel bij de dansschool bij jou in de buurt of deze dansstijl wordt aangeboden.

Meer inspiratie