Home » Reportage

Een nieuwe dansstijl uitproberen. Ken je deze al?

Heb je al meerdere dansstijlen uitgeprobeerd, maar waren die allemaal net niet wat je zocht? Probeer deze eens en wie weet zit hier wat tussen! 


Lindyhop

De dansstijl ontstond in de jaren ’20 in New York. De stijl leek erg op andere dansrages uit die tijd, zoals charleston en tapdans. We zien ook veel overeenkomsten met de jive en rock ‘n’ roll, omdat deze hieruit zijn voortgekomen. Lindyhop wordt steeds populairder en kan worden gekenmerkt als een vrolijke en positieve dansstijl waarin soms acrobatische lifts terugkomen. Het is een vrije dans waarin veel ruimte voor improvisatie is naast de basispassen. De kleding die wordt gedragen bij lindyhop is vaak opvallend, kleurrijk en past bij de retro lifestyle. 

Floorwork

In deze dansstijl leer je hoe je op een technisch correcte manier over de vloer beweegt. In de hedendaagse dans komt deze stijl vaak terug en heeft net zoals moderne dans veel eigen technieken. Je leert onder andere hoe je zacht en vloeiend over de vloer kunt bewegen, maar ook hoe je veilig naar de grond gaat en weer op staat. 

Dancehall

Deze dansstijl ontstond eind jaren ’70, vernoemd naar de muziekstijl die opkwam in Jamaica. De stijl kent snelle en energieke bewegingen die worden afgewisseld met zachte kwaliteiten. Zo kan een choreografie wisselen van bewegingskwaliteit. Dit is dus een gevarieerde en uitdagende dansstijl. Dancehall vraagt veel van je lichaam en je spieren dus zal er in de les ook vaak aandacht worden besteed aan het versterken van de spieren. 

Capoeira

Capoeira is niet zomaar een dansstijl. Het is een Braziliaanse vechtdans waar twee mensen dansen in een cirkel van mensen. De cirkel maakt energieke muziek door middel van het klappen in hun handen, zingen of verschillende instrumenten. Tijdens de dans worden er aanvals- en verdedigingstechnieken uitgewisseld op muziek. Capoeira ziet eruit als een combinatie van acrobatische bewegingen en draaitrappen waarbij de meest kenmerkende beweging de ginga is. Dit is een swingende basisstap waaruit alle mogelijke bewegingen gedaan worden.

Tapdans 

Tapdans ontstond in de 17e en 18e eeuw toen er veel slaven naar Amerika werden gehaald. Hun gewoontes om luid te zingen en te dansen werd niet toegestaan. Afro-Amerikanen vonden toch een manier en pasten hun gewoontes aan door zachtere tikken te maken. Bij het tapdansen maak je ritmische klanken met je voeten door het gebruik van metalen plaatjes onder de hak en de teen van de schoen. Er zijn twee hoofdvormen van tap: de rhythm (jazz) tap en de Broadway tap. Bij rhythm tap staat de muziek die je creëert centraal, in tegenstelling tot de broadway tap, waarbij het juist gaat om de dans zelf en spelen de armen ook een grotere rol. Deze vorm van tap zie je vaak terug in het muziektheater. 

Kijk goed wat jouw dansschool allemaal aanbied en wie weet dans jij binnenkort een van deze stijlen. 

Meer inspiratie