Home » Reportage

Je kunt meer dan je denkt met een dansdiploma!

Na vier jaar een dansopleiding te hebben gedaan tot docent dans of uitvoerend danser, mag je eindelijk het werkveld in! Gebruikelijk is dat je meteen een baan vindt als dansdocent, je aansluit bij een dansgezelschap of kleine project gaat doen. Welke banen zijn er nog meer die je kunt doen met een dansdiploma?


1. Docent Kunstgeschiedenis of CKV

Tijdens de opleiding tot Docent Dans krijg je naast dans ook een heleboel theorievakken om zo de achtergrondkennis van dans en doceren te leren. Op deze opleiding krijg je vakken zoals kunstgeschiedenis en dansgeschiedenis. Met deze kennis kun je na je afstuderen gaan lesgeven op een middelbare school als docent kunstgeschiedenis of docent CKV.

2. Schrijven over dans

Als danser heb je veel kennis over dans, hoe het werkveld in elkaar zit en je hebt ondertussen een netwerk opgebouwd. Nederland telt een aantal tijdschriften en online platformen die over dans schrijven. Je kunt jouw kennis gaan delen met de wereld en een stem worden voor de mensen om je heen. Wat vind jij belangrijk dat de lezer van de danswereld afweet? Schrijf hierover! 

3. Docent/Adviseur over de danswereld

Dit is een functie die je op kunsthogescholen vindt, maar ook verschillende instellingen in de culturele sector zijn vaak op zoek naar een adviseur of organisator voor workshops, dansactiviteiten en advies over de danswereld. Met jouw kennis over hoe het er in de danswereld aan toe gaat en hoe een kunstopleiding in elkaar zit, kun jij de studenten helpen. 

4. Educatief medewerker

Als educatief medewerker bij een dansgezelschap regel je veel workshops, schoolvoorstellingen en andere activiteiten rondom een voorstelling. Met je kennis als dansdocent en omgang met kinderen/leerlingen, je interesse in organisatie en alle andere informatie die je op school hebt geleerd, kun jij zo een dansgezelschap vleugels geven. 

5. Dansfotograaf 

Dansers zijn multi-talenten en hebben vaak naast dans nog een heleboel andere interesses. Tijdens je 3e jaar van je studie volg je een minor naar keuze. Hiermee kun je je bijvoorbeeld verdiepen in een van je interesses. Media en fotografie is daar één van. Als danser heb je vaak een kunstzinnige kijk op de wereld en ook door de lens. Je zult de wereld op je eigen manier vast gaan leggen of zelfs wel dansers op een artistieke manier. 

6. Choreograaf/maker

Op beide opleidingen, docent dans en uitvoerend danser, wordt er van je gevraagd om solo’s, duetten of groepschoreografieën te creëren. Je krijgt feedback, waardoor je jezelf ook als maker verder ontwikkelt. Gedurende de opleiding ontdek je ook jezelf als danser, hoe je graag beweegt, wat je bewegingskwaliteiten zijn en wat je toevoegt aan het dansveld. Je kunt na of tijdens je opleiding al beginnen met het opstarten van een eigen onderneming en de wereld jouw kant van kunst laten zien. 

Meer inspiratie