Home » Reportage

Beginnen met dansen, maar welke stijl?

Het aanbod aan verschillende dansstijlen lijkt te groeien. Zo deed je vroeger vooral aan stijldansen of ballet. In het hedendaagse aanbod vinden we stijlen zoals zumba en Afrikaanse dans die voorheen niet konden worden beoefend op een dansschool. Wil jij beginnen met dansen en weet je niet welke stijl je moet kiezen? Wij hebben hier een lijstje van de vijf meest voorkomende dansstijlen. 


Klassiek ballet

Al sinds de 17e eeuw bestaat deze dansstijl en nog steeds gebruikt iedereen over de hele wereld tijdens de balletles dezelfde oefeningen. Het is een sierlijke dansstijl met lichte en ronde bewegingen. Ook ligt er een focus op mooie lange lijnen van de armen en benen. Er wordt veel gesprongen en gedraaid in deze dansstijl en vergt veel discipline en oefenen. Met een gestructureerde opbouw en oefeningen waarmee je elegant door de ruimte beweegt, is dit misschien wel wat voor jou.  

Moderne dans

In het begin van de 20ste eeuw begon men met zoeken naar een andere bewegingsstijl dan klassiek ballet. Zo ontstond de stroming moderne dans, waaronder vele andere stijlen vallen zoals LimónCunningham en Graham. Ook nu lopen modern dansstijlen erg uiteen, maar zal overal het lichaam als uitdrukkingsmiddel worden gebruikt. Emoties worden via het lichaam uitgebeeld, waardoor inlevingsvermogen van belang is, net zoals souplesse, mooie lijnen en zachte bewegingskwaliteiten. 

Jazz dans

Deze dansstijl stamt uit de 20e eeuw en is feitelijk een Afro-Amerikaans en Euro-Amerikaanse dansstijl. Jazz dans heeft veel ritmische elementen, maar ook techniek en kracht komen aan bod. Kenmerken van technieken zoals modern en klassiek vinden we hier op een swingende manier in terug. Op sommige dansscholen wordt deze dansstijl samen met moderne dans aangeboden. Wil je dus iets sneller bewegen dan bij modern en klassiek, maar de techniek niet achterwege laten? Ga dan eens een proeflesje jazz dans doen. 

Hiphop

Is jazz net wat te technisch of wil je nog sneller? Wil je lekker bouncen op de muziek zonder te veel technische regels? Dan is hiphop de juiste stijl voor jou. Met stoere, strakke, maar ook soms sierlijke vrouwelijke bewegingen lopen de hiphop stijlen erg uiteen. Zo heb je keus tussen old school, new school, popping, locking, house, waving, wacking en krump. De dansstijl begon in de Bronx, in de Verenigde Staten, maar is nu uitgegroeid, net zoals de andere stijlen, tot een populaire internationale dansstijl. 

Breakdance 

Deze dansstijl valt onder hiphop, maar heeft een eigen techniek. Je danst bij deze dansstijl veel op de grond en maakt gebruik van je handen en voeten om acrobatische bewegingen uit te voeren. Hier is veel kracht, doorzettingsvermogen, stamina en explosiviteit voor nodig! 

Er zijn nog meer dansstijlen en sommige dansscholen bieden ook lessen waarin stijlen worden gecombineerd. Heb je interesse in meerdere dansstijlen, maar heb je maar één dag in de week tijd om te sporten? Kijk goed wat de dansschool bij jou in de buurt aanbiedt. 

 

Meer inspiratie