Home » Reportage

Spontaan een dansje doen? In deze 5 landen mag dat niet zomaar

In Nederland zijn we vrij om te dansen waar en wanneer we willen. Denk daarbij aan dansen in dansscholen, op opleidingen, in de kroeg of zelfs op straat. Toch is het niet vanzelfsprekend dat dit ook voor andere landen geldt. Hieronder vijf landen waarbij dansen niet zomaar is toegestaan. 


1. Zweden

Al sinds de jaren 30 kun je als bareigenaar in Zweden een boete krijgen als je klanten spontaan dansen. Dit dansverbod is destijds ingevoerd, omdat de dansgelegenheden een steeds grotere rol begonnen te krijgen bij de jeugd en hun ontwikkeling. De oudere generaties zag dansen als een, zoals Trouw dit meldt, ‘corrumperende cocktail van extase, lust en bedwelming.’ Allan Svantesson beschrijft in zijn boek De vijand van de jeugd dat de moderne dans werd gezien als een spel van wilde beesten. 

Na vele verhitte debatten en moties over dit dansverbod gaat dit veranderen. Het parlement is van mening dat het dansverbod betuttelend en achterhaald is. Ze hebben de regering kunnen overtuigen om dit uit de wetboeken te schrappen, zodra de coronapandemie over is.

2. Duitsland

In Duitsland is het verboden om een dansje te wagen op Goede Vrijdag. In sommige regio’s geldt het Tanzverbot zelfs voor alle paasdagen. De katholieke kerk herdenkt de dood en de wederopstanding van Jezus met Pasen. Dansen tijdens deze dagen zou ongepast zijn en om dit te voorkomen werd het dansverbod ingevoerd.  Inmiddels is het protest tegen dit dansverbod een traditie geworden. Er wordt jaarlijks in de Karlsruhe een openbare dansdemonstratie georganiseerd. 

3. Iran

Dansen werd in 1979, na de revolutie, illegaal in Iran. Het Nationale Ballet werd verboden en de buitenlandse dansers ontvluchtte het land. Balletdocenten vonden een manier om toch in het geheim balletlessen te kunnen geven. In een interview voor VICE vertelt Ada, een webdeveloper uit Iran: ‘Niet alleen is dans verboden in Iran, maar elke vorm van muziek waar je lichaam spontaan van kan gaan wegen wordt als zondig gezien. Het mag zolang je er geen plezier aan beleeft.’ Zo vertelt Ada’s oude dansleraar Azar dat er een contante dreiging was van een politie-inval. 

4. Verenigde Staten

In sommige staten van Verenigde Staten vinden we rare wetten die terugslaan op dans. We noemen er hier een paar: 

1. In Fargo, North Dakota, is het bijvoorbeeld illegaal om te dansen met een hoed. Zelfs het dragen van een hoed naar een gelegenheid waar dans plaatsvindt mag niet. Als dit overtreden wordt, pleeg je een strafbaar feit en kan je dit een gevangenisstraf opleveren.
2. In Washington, D.C., kunnen vrouwen niet in dienst worden genomen door een man om in een danszaal te dansen. Ook is het verboden om langer dan 12 uur per dag te dansen. 
3. Zo zijn danszalen in South Caroline op zondagen dicht en is de combinatie alcohol en dans in de staat Washington en Delaware verboden. 

5. Koeweit

Koeweit heeft erg strenge regels als het gaat om dansen in het openbaar. Het headbangen en springen bij een concert is verboden. De bewegingen die wel zijn toegestaan zijn klappen en zwaaien.  

Meer inspiratie