Home » Reportage
Jamie maakt dansvideo’s over de quarantaine

Keep distance: Jamie maakt dansvideo’s over de quarantaine

Jamie de Groot van Dance Company ‘The Kitchen’ greep de coronacrisis aan om een nieuwe weg in te slaan. Hij wilde altijd al films maken en besloot een camera op te pakken. Zo ontstonden er drie excentrieke dansvideo’s met de lockdown als thema. 


‘Voor mij had het iets positiefs,’ vertelt Jamie over de lockdown. ‘Je hebt tijd om echt adem te halen en te bedenken waarom creëer ik en wat is leuk om te doen? Ik wilde me niet in allerlei bochten wringen om alsnog verder te gaan online of buiten. Het is mooi dat het kan, maar ik wilde bij mezelf blijven als maker.’ Hij omschrijft zijn werk als choreograaf als ‘filmachtige verhaallijnen met theatrale dans’. Hij focust erg op body language en uitvergroting.  

Keep distance

Samen met Helena Hecker maakte Jamie twee video’s, waaronder de video Keep distance. ‘Het geeft een goede boodschap: de regels zijn strikt, dus we kunnen wel wat humor gebruiken.’ Het idee voor de video kwam uit het niets, vertelt Jamie. ‘Ik had nog waterpistolen en dacht: daar kunnen we iets mee. We zijn gewoon anderhalf uur shots gaan opnemen en gingen toen verder kijken.’ 

Café Quarantaine

Jamie: ‘Door de kleding begonnen we te brainstormen voor een personage en zo is uiteindelijk deze video ontstaan.’

Where’s the party at?

Deze video is gemaakt in samenwerking met de dansers van Tribes Dance & Yoga. Samen zouden ze een optreden hebben, maar door de coronacrisis ging deze niet door. Zonde, dus wilde Jamie iets doen. Hij vond vier roze pruiken en dacht aan alle feestjes die nu niet gegeven kunnen worden. 

De toekomst

Jamie hoopt dat de culturele sector de schouders eronder zet en verder gaat ondanks deze crisis. ‘Het is goed dat Corona onderstreept hoe belangrijk cultuur is en dat het theater niet zonder publiek kan.’ Voor nu richt Jamie zich op een volgende video. Wat dat precies gaat worden, dat weet hij nog niet. 

Meer inspiratie