Dansen om verbonden te blijven tijdens corona

Mira maakte een prachtige dansvideo om mensen samen te brengen: “Blijf aan elkaar verbonden”

In deze moeilijke tijden kunnen mensen wel een positieve boodschap gebruiken, dacht Mira Moreno. Mira is dansdocent bij Stichting Dans aan de Vliet en toen ze werd gevraagd om een dansvideo te maken waarin de dans zou verbinden, bedacht ze zich geen moment. “Ik hoop dat mensen de video kunnen delen met familie, vrienden, geliefdes maar ook ouderen.”

Thema social distancing

Via via werd Mira benaderd door een collega. Regisseur Jurjen Bakker wilde een dansvideo opnemen met als thema social distancing met een positieve boodschap. Mira en haar collega zouden in eerste instantie samen dansen, maar haar collega kon toch niet. Wat dan? Ze besloot haar leerling Roselie Houward te vragen. Na een week repeteren (op gepaste afstand) en twee draaidagen in verschillende plaatsen in Nederland, stond het erop! 

Mira hoopt met de prachtige video een boodschap over te brengen: “Blijf verbonden. Er zijn veel manieren om dit te doen zoals bellen, een kaartje sturen, Facetimen. Maar met de video versterken beeld en dans elkaar in de boodschap, ‘blijf aan elkaar verbonden, het komt goed!’”

Dansen in lege straten

Misschien herken je een paar locaties al in de video. Zowel het centraal station van Rotterdam én de Utrechtse Domtoren spatten van het beeld. Verder is er gedraaid in Den Haag en Amsterdam. In de vroege ochtend waren de twee dansers, regisseur en cameraman getuigen van een surrealistisch moment. Lege straten in de grootste steden van het land. 

Hoe was het om zo te dansen? Mira: “Het was intens. Het is geen dramatische, emotionele dans, maar meer ingetogen. De hele sfeer was op dit moment ook zo: het gevoel dat je samen danst.” Door de keuze om te dansen met een kind gaf het Mira nog een ander gevoel. “Het werd een symbolische betekenis. Als volwassenen doen we ons best om de kinderen te zien opgroeien op een vrije en zekere manier. Daarom waren de gebaren die we gebruikten vrij kort, maar intens.” 

Meer inspiratie