Home » Reportage
Wat betekent dans op 1,5 meter?

Wat betekent dans op 1,5 meter? Roosendaal Danst! zoekt het uit

De danswereld is veerkrachtig, ook in tijden van crisis. Dat merkte Jacques van Meel, artistiek leider van de stichting Roosendaal Danst!, toen hij alle prachtige initiatieven zag die naar boven kwamen. Er wordt veel gesproken over het aantal bezoekers in een zaal, maar hoe zit het met de dansers? Wat voor invloed heeft de 1,5-regel op hen? Dat onderzocht Jacques met een prachtige video. 


Emotie van dans

“Dansen op anderhalve meter heeft emotionele repercussies. Het is eigenlijk onoplosbaar, dus we moeten afwijken van de gebaande wegen die we kennen,” vertelt Jacques van Meel. De artistiek leider van Roosendaal Danst! werkt al 50 jaar in de danswereld en hij zag wat voor invloed de crisis heeft op de emotionele kant van dans. “Je levert in op de artistieke kwaliteit. Tijdens een voorstelling heb je een bepaalde energie tussen de dansers op het podium en het publiek. Dat raak je kwijt.” Volgens Jacques gaat de discussie heel erg over het aantal bezoekers in een zaal, en niet genoeg over de invloed op de dansers en de kwaliteit. “Dat wilde ik allemaal onderzoeken in de video.”

Hij verbaasde zich over alle creatieve initiatieven die op zijn pad kwamen tijdens de crisis. “Dat was prachtig om te zien, maar hoe gaan we verder?” Zelf kijkt Jacqcues met veel interesse naar de voetbalwereld. Niet omdat hij een voetbalfanaat is, maar omdat hij de sport vergelijkt met de danswereld. “Voetballen zonder aanraken is niet mogelijk. In Duitsland worden wedstrijden weer opgestart. We moeten kijken hoe zij met de situatie omgaan, daarvan leren en het vertalen naar dans.” Daarnaast ziet hij mogelijkheden in het regelmatig testen van de dansers, zodat dichterbij dansen mogelijk is. Maar, voegt hij eraan toe, dat is ook een kostenpost. 

Conflict en uitdaging voor de danswereld

Het is een conflict en een uitdaging volgens Jacques. Daarom is hij ook blij met het grote aantal positieve reacties op de video die Roosendaal Danst! eerder deze week deelde. “Het onderwerp leeft en mensen snappen de problematiek. Voor mij is het een klein project, maar het gaat zo veel verder dan gedacht.”

Meer inspiratie