Dansen in Vietnam

4 Vietnamese dansen die jij kan doen met een visum voor Vietnam

Heb jij altijd al in het buitenland willen dansen en je willen verdiepen in een andere cultuur? Misschien is een reis naar Vietnam dan iets voor jou! Het land kent lekker eten, mooie landschappen én een interessante danscultuur (wel eerst even je visum regelen uiteraard). Daarom zetten we vier Vietnamese dansen voor je op een rij. 


1. Draken/leeuwendans

Je kent vast de prachtige Chinese gele en rode draken waarmee door de straat gedanst wordt. De draak is het symbool van geluk in de Chinese cultuur. De draak en de bijbehorende dans is opgepakt door de Vietnamezen, die er een geheel eigen draai aan gaven. Hierdoor kan je de dans ook bewonderen op festivals in Vietnam. Bijvoorbeeld tijdens het Vietnamese nieuwjaar, maar ook bij de opening van een bedrijf. Vaak combineert men deze dans met acrobatiek en martial arts, waarbij de draak ook wel eens door een leeuw wordt vervangen. 

2. Waaierdans

Zoals te verwachten is van de naam, danst een kleine groep dansers hierbij met artistieke waaiers. Met elegante bewegingen van de waaiers worden bloemen nagedaan die zachtjes waaien in de wind. Deze dans zit diep in de cultuur en wordt steeds populairder in de buurlanden van Vietnam. 

3. Hoedendans

In Vietnam is de hoedendans, net als de waaierdans, een dans die draait om synchroon bewegen. Met eenzelfde elegantie bewegen de dansers met de bamboe hoeden die ze soms onderling uitwisselen. Een prachtige dans om te zien en uit te proberen als je ooit naar Vietnam reist met je visum Vietnam op zak. 

4. Lantaarndans

Nog een attribuut dat wordt gebruikt in een Vietnamese dans: een lantaarn. Wanneer dansers hem in het donker uitvoeren, is het echt een visueel plaatje. Ook deze dans wordt gedanst op nieuwjaarsdag en is populair onder de kinderen in Vietnam. Aan het einde van de voorstelling laten de dansers de lantaarns los, die vervolgens de lucht in zweven. Samen met het vuurwerk zorgt het voor een hele beleving. Het Vietnamese Nieuwjaar valt volgend jaar op 12 februari, dus zorg dat je ruim daarvoor je visum al hebt geregeld, zodat je van deze spectaculaire dans kan genieten.  

Visum voor Vietnam aanvragen

Enthousiast geworden om naar Vietnam te reizen en van de danscultuur te proeven? Dan moet je meer weten over de visum voorwaarden voor Vietnam. Houd er dan wel rekening mee dat je hier een visum voor nodig hebt. Gelukkig kan je deze vrij eenvoudig online aanvragen, zolang je reis niet langer dan 30 dagen duurt. In een maand kan je veel van de (dans)cultuur beleven toch? Bij jouw aanvraag geef je aan welke periode het visum geldig moet zijn, maar de exacte data hoef je nog niet te weten. Ook hoef je ook niet alles van tevoren te boeken: zolang je één overnachting in Vietnam hebt geboekt, kan je het visum aanvragen. En op deze manier hoef je niet in een ellenlange wachtrij te staan bij aankomst en kan je sneller genieten van jouw dansavontuur in Vietnam.