House

Het ontstaan van house

Eind jaren ’80 ontstond de dansstijl house. De naam stamt af van de muziekstijl die ook in deze tijd doorbrak. In de nachtclub ‘Warehouse’ in Chicago werd er veel housemuziek gedraaid, dat voortkwam uit discomuziek.
House werd beïnvloed door verschillende dansstijlen zoals tapdans, Afrikaanse dans, Latin en gevechtssporten. 

In de jaren ’80 ging men naar de club, omdat ze meer wilden dan alleen een feestje. Ze wilden ontsnappen aan hun problemen en zochten naar een uitlaatklep. Via de housemuziek werd house een dansstijl waarbij vrijheid, improvisatie en het voelen en één zijn met de muziek centraal stond.

De dansers maakten geen gebruik van bepaalde dansstappen of regels die ze aan hadden geleerd. Deze dansstijl is dus voortgekomen uit puur dansen op gevoel op de muziek. 

House bewegingen

Een aantal house bewegingen die de dansstijl kent zijn: jack in the box, farmer, shuffle step, heel-toe, stomp, skate, train en loose leg
De dansstijl kent elementen zoals jacking, lofting en veel voetenwerk. 
Het voetenwerk gaat snel waarbij de voeten veel naar binnen en naar buiten draaien. Daarbij horen vaak kleine sprongetjes. 
Bij jacking gebruikt de danser het torso intensief en maakt deze een soort rockende beweging naar voren. 
Bij lofting is de sierlijke en vloeiende manier van house terug te zien in de freestyle. 

Bekijk hier hoe deze drie verschillende elementen in house eruitzien: 

 

Bekijk hier hoe een aantal bewegingen worden gedemonstreerd: 

 
Nieuwe dansstijl uitproberen
Reportage - 24 sep 2020

Wat nieuws of iets traditioneels? Welke dansstijl kies jij?

Foto via Pexels. Summer Dance Forever gaat online door!
Nieuws - 7 aug 2020

Summer Dance Forever in Paradiso, Amsterdam, gaat dit jaar online door!

Dansen met Do – House deel 3
Reportage - 5 jan 2017

Nog een keer komt de dansstijl house voorbij. Dit keer een compleet nieuwe stijl van house, namelijk lofting. Nog nooit van gehoord? Hier leer je de dansstijl kennen. 

Dansen met Do – House deel 2
Reportage - 29 dec 2016

Vorige week kwam de dansstijl House al aan bod. Maar deze dansstijl kent veel vormen en kenmerken. Leer hier over het full body dansen bij House. 

Dansen met Do deel 4 House
Reportage - 22 dec 2016

Ken je de hiphopstijl House? Hier leer je over het onstaan van de dansstijl en het footwork in house. 

Spin Off. © Murph
Nieuws - 7 jul 2016

Wie wordt de nieuwe kampioen van Nederlands langstlopende competitie, Spin Off? Op 10 juli gaan de beste urban dansers weer de strijd met elkaar aan in Paradiso. Met onder meer battles, workshops en showcases.

House Dance Forever, foto Sasha Box
Nieuws - 29 jan 2016

Het is weer tijd voor House Dance Forever en de Nederlandse voorronde van Juste Debout. Nieuw is het feit dat alle juryleden vrouwen zijn, een internationale primeur in een doorgaans door mannen gedomineerde wereld. Van 5 tot en 7 februari in Paradiso.

Nieuws - 23 apr 2015

Wie deze zomer één van de Forever battles – Popping, House Dance en Hiphop – wil winnen, zal de drie internationale juryleden moeten verslaan. Dit onderscheidt Forever van alle andere battles. Wie wint valt eeuwige roem en prijzengeld (500 euro) ten deel.

Danskamp, dansworkshop, So you think you can dance
Nieuws - 16 apr 2015

Ready 2 Move organiseert op 3, 4 en 5 juli 2015 een danskamp vol dansworkshops van So You Think You Can Dance-deelnemers Sarah M'Peti, Andrew Anthonia, Harold Luya en Sigourney Henning. Tevens zijn er drie dagen lang allerlei kampactiviteiten te beleven.

Review - 2 mei 2014

Woensdag 30 april ging in de stadsschouwburg in Almere het dak eraf met de hiphop show Blaze. Deze energieke theatershow toert al een paar jaar succesvol de wereld rond en is tot en met 11 mei weer in Nederland te zien - dit keer met nieuwe Nederlandse dansers. Behoort hiphop ook op het grote podium? Absoluut! 

Pagina's

Abonneren op House