Home » Reportage
Dansen met Do – House deel 3

Dansen met Do – House deel 3

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met Dansen met Do. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphopstijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. Aangezien de hiphopstijl ‘house’ zo groot en complex is delen wij deze dansstijl op in drie delen. In het laatste deel wordt ingegaan op lofting.

House dans en lofting

Al eerder kwamen de geschiedenis en typische kenmerken van house aan bod. Zo is house herkenbaar door het footwork  en full body dansen. Ditmaal gaat het over een nieuwe stijl in house, namelijk lofting.

Lofting is ontstaan in de nachtclub The Loft in New York. Tijdens lofting wordt er gedanst op rustige housemuziek. De dansstijl kent geen vastgestelde bewegingen. Lofting is een dans die vanuit gevoel wordt gedanst. De lofter danst op de melodie van de muziek en probeert er volledig in op te gaan.

Lofting en capoeira

Bewegingen van lofters zijn vaak dicht bij de grond. Tijdens lofting worden vaak wiegende bewegingen gebruikt, waarna de danser langzaam naar de grond zakt. Eenmaal dicht bij de grond maakt de lofter verschillende rol- en kruipbewegingen. Een groot deel van deze bewegingen heeft zijn oorsprong bij de vechtdans capoeira. Hierdoor lijken de twee dansstijlen sterk op elkaar. 

Meer inspiratie