Home » Reportage
Dansen met Do deel 4 House

Dansen met Do – House deel 1

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met Dansen met Do. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphopstijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. Deze week: Deel 1 House

Wat is house?

De hiphopstijl house is ontstaan aan het eind van de jaren ’80 in Chicago. De dansstijl house heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige muziekstijl. De naam is afkomstig van de nachtclub “Warehouse” in Chicago. De housemuziek is een directe afstammeling van de discomuziek. Er ontstond een muzikale revolutie. Muziek werd gemaakt met elektronische apparaten (elektrofonen). House omarmde deze kunstmatige manier van spelen. Het geluid wordt dan ook volledig elektronisch opgewekt met keyboards, synthesizers en drumcomputers. Een harde, duidelijke bas is een kenmerk van housemuziek.

Doordat housemuziek en de bijkomende dans zijn ontstaan in nachtclubs, is house geen podiumdans. House ziet er heel ontspannen uit. Dit komt door de vele flow en bounces die de dansers gebruiken. Daardoor golft hun lichaam mee tijdens het dansen.

Footwork in house

Het voetenwerk in de housedans kenmerkt zich door de snelle bewegingen. Bij house draaien je voeten naar binnen en naar buiten. Daarnaast maak je in house vaak kleine sprongetjes. Daardoor lijkt het voetenwerk in house er soms op alsof je zweeft. Dit typische, snelle voetenwerk wordt ‘footwork’ genoemd.  

Meer inspiratie