Home » Reportage
Dansen met Do – House deel 2

Dansen met Do – House deel 2

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met Dansen met Do. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphopstijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. Aangezien de hiphopstijl ‘house’ zo groot en complex is delen wij deze dansstijl op in drie delen. Vandaag lees je deel twee, over het typerende ‘bouncen’ in house.

Full body dansen in House

In het eerste deel van Dansen met Do House leerde je al over het ontstaan van house. De dansstijl van house is niet gemaakt voor podia. De dansstijl is los en is ontstaan in de nachtclubs van Chicago. Maar wat zijn nou naast het snelle footwork kenmerken van deze dansstijl?

Tijdens house dans je met het hele lichaam. Alles ziet er heel ontspannen uit. Dit komt door de constante bouncende beweging die met de benen wordt gemaakt. Daarnaast komen er in house veel bodyrolls voor. Een golfbeweging waar je van je schouders, via je borst en heupen, naar je benen een rollende beweging maakt. Dit doe je door steeds je spieren aan te spannen en te ontspannen. Ook de armen hangen niet statisch naast het lichaam maar bewegen met de bouncebewegingen mee. Zo komt het dat house een full body dans is. 

Meer inspiratie