House Dance Forever, foto Sasha Box

Vrouwen aan de macht bij urban dansfestival

In het eerste weekend van februari verzamelt de internationale urban danstop zich om in Paradiso deel te nemen aan House Dance Forever en de Nederlandse voorronde van Juste Debout. De internationale battles vonden op initiatief van Summer Dance Forever eerder plaats in Amsterdam. Nieuw is het feit dat alle juryleden vrouwen zijn, een internationale primeur in een doorgaans door mannen gedomineerde wereld.

House Dance Forever

House Dance Forever is een internationale battle waar de besten van de internationale danstop aan deel willen nemen. Al vijf winteredities eerder vond de moeder aller Forever battles in de hoofdstad plaats en trok honderden dansers uit het buitenland. Voor dansliefhebbers de mogelijkheid om een kijkje te krijgen in de underground danscultuur.

Wie House Dance Forever dit jaar op zijn of haar naam wil schrijven zal uiteindelijk langs de drie juryleden moeten geraken. Want dat onderscheidt Forever van alle andere battles die wereldwijd worden uitgevochten. Daar waar tijdens andere evenementen de jury comfortabel achter een tafel haar oordeel velt, bestaat die scheidslijn tijdens Forever niet. In de laatste rondes dansen finalisten tegen juryleden. En niet altijd is het jurylid de beste danser. De winnaar valt eeuwige roem en prijzengeld ten deel. House Dance Forever gaat op zaterdag 6 februari om 17.00 uur van start. Dansers moeten zich registeren tussen 12.00-13.00 uur, met een minimum leeftijd van 11 jaar.

Juste Debout

Juste Debout is een internationale danscompetitie met voorrondes in verschillende wereldsteden, waaronder Amsterdam, en een grote finale in Parijs. Juste Debout betekent in het Frans ‘gewoon staan’ en ontstond in 2001 vanuit de behoefte ‘staande’ urban dansvormen als popping, locking, house dance en hiphop new style een eigen competitie te geven. Ruim tien jaar later is Juste Debout uitgegroeid tot het grootste dansevenement ter wereld dat in sommige landen live uitgezonden wordt.

Juste Debout kent competities in meerdere categorieën; popping, locking, house, hiphop new style, top rock en de nieuwe categorie experimental. Winnaars van de Juste Debout voorronde in Amsterdam stomen door naar de finale in Parijs. De voorronde in Paradiso Amsterdam vindt plaats op zondag 7 februari om 14.00, waarvoor de dansers zich tussen 12.00-13.00 uur kunnen registeren.

Compagnie Phorm, foto Sasha Box

Theater en workshops

Voorafgaand aan de battles presenteert Summer Dance Forever op vrijdag 5 februari onder de titel Hiphop in Theatre twee Hiphop dansgezelschappen Compagnie Phorm en Enfants Prodiges, de twee publiekslievelingen van de laatste Summer Dance Forever festivals. Compagnie Phorm presenteert een geladen, haast electrisch duet dat door velen als het nieuwe hiphop bestempeld werd. Enfants Prodiges is niets minder dan het Franse urban all stars team dat alle grote dansers van het laatste decennium in een voorstelling bij elkaar brengt.

Na de battles worden in Dansmakers in Amsterdam Noord op maandag 8 en dinsdag 9 februari, veertien workshops aangeboden door de experts die hebben de deelgenomen aan de battles: alle juryleden van House Dance Forever en Juste Debout.

Summer Dance Forever

House Dance Forever en de Nederlandse Voorronde van Juste Debout zijn een initiatief van Summer Dance Forever. De kokende finales van House Dance Forever | Juste Debout vonden al vier keer eerder onder ijzige omstandigheden plaats tijdens hetgeen de winteredities van Summer Dance Forever zijn gaan heten. De zesde editie van Summer Dance Forever vindt plaats van 16 tot en met 24 augustus 2016 in onder andere Lucia Marthas Dansacademie, Melkweg, Nieuwe De La Mar Theater en Paradiso.

Voor meer informatie, kijk op summerdanceforever.com.