Bollywood

Ontstaan bollywood

De term ‘Bollywood’ is een combinatie van twee namen: Bombay (een stad in India die nu Mumbai heet) en Hollywood. In Mumbai’s is namelijk de grootste filmindustrie van India te vinden. 

Door de jaren heen hebben bollywood films hun eigen stijl qua dans en zang ontwikkeld en zijn hierom wereldberoemd geworden. In de bollywood dansen vinden we een combinatie van verschillende Indiase klassieke- en volksdansen en jazz, hiphop, Arabisch of Latin dansstijlen.

Evolutie van bollywood dans

In eerdere bollywood films was de dans vooral gebaseerd op Indiase klassieke- of volksdansen. Denk hierbij aan dansvormen zoals kathak of bharatanatyam
In de jaren ’50 en ’60 begonnen groepsdansen hun intrede te maken in de films en begonnen choreografen voor grotere dansgroepen te creëren. Ook hier was nog steeds de invloed van de traditionele dansen te zien, maar daar werd langzaam van afgestapt. 

Pas in de jaren ’70 kwam er verandering. Cabaret begon steeds populairder te worden en werd in steeds meer films toegevoegd. Disco verving later cabaret. 
Hierna werd ‘Bollywood Free Style’ geïntroduceerd, waarin de dansers hun eigen danstaal en bewegingen konden laten zien en ontwikkelen. 

Vanaf 1980 en het ontstaan van MTV, werd het dansen erg beïnvloed door de Westerse dansstijlen. In de moderne bollywoodfilms zijn veel musicalnummers gebaseerd op hiphop of zijn er variaties op hiphop bewegingen te zien. 

Vandaag de dag is bollywooddans nog steeds erg beïnvloed door de Westerse cultuur. We zien nu veel locatie- en kostuumwissels en steeds grotere groepen dansers. De bewegingen zijn meer extravert en gedurfd geworden om de aandacht van het publiek te grijpen en vast te houden. 

De dansstijl ontwikkelt zich nog steeds. Het is een Indiaas, maar tegelijkertijd ook een cross-cultureel proces. 

Dansstijlen
Reportage - 4 jan 2021

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

Nieuwe dansstijl uitproberen
Reportage - 24 sep 2020

Wat nieuws of iets traditioneels? Welke dansstijl kies jij?

Reportage - 29 apr 2015

De vijfde liveshow van So You Think You Can Dance brengt een primeur: Bollywood. Met een nieuw stemsysteem en een Dance For Your Life voor iedere danser, kan de jury vanaf deze liveshow niets meer beslissen wat zorgt voor een spannende, snelle uitslag.

Nieuws - 17 jul 2014

StarsOnStage start in september 2014 met een nieuw seizoen ‘Talent Academy Dans’. Om deel te kunnen nemen aan dit danstraject is deelname aan een auditieronde verplicht. De eerste auditierondes voor seizoen 2014-2015 zitten er inmiddels op. Wegens groot succes is er op maandag 1 september 2014 nog een extra auditieronde ingelast.

Nieuws - 13 feb 2013

Zaterdag 16 februari is de tweede editie van Houten Danst, een initi

Nieuws - 28 sep 2011

Komend weekend vindt het Internationaal India Dans Festival plaats in Den Haag.

Abonneren op Bollywood