Home » Reportage

Vijf duetten op hoog niveau in de vijfde liveshow van SYTYCD

De vijfde liveshow van So You Think You Can Dance werd uitgezonden op zondag 26 april. In deze uitzending zien we de top tien met nieuwe koppels. Daarnaast moeten nu alle dansers een zelfgemaakte Dance for your Life dansen, niet meer alleen de minst favorieten. Ook nieuw deze week is namelijk is het stemsysteem: er moet op iedere danser apart gestemd worden. De jury kan ook geen dansers meer redden. De keuze ligt volledig in handen van het publiek. Dat belooft een spannende uitslag!

Dansers Julie en Fabio

Voor het eerst zal Julie niet met Malik dansen, maar met Fabio. Ze hoopt samen met hem op een hiphop choreografie, zodat ze kan laten zien dat ze ook andere stijlen beheerst. Gelukkig krijgen ze inderdaad hiphop van de nieuwe choreograaf Armel Ngungunanga. Armel is een Belgische danser en choreograaf die gewerkt heeft met de grote artiesten, zoals Beyoncé. Na de swingende choreografie zijn de meningen van de jury verdeeld. Zo zijn juryleden Ish Ait Hamou en Jan Kooijman enthousiast over Fabio. Ze noemen hem een voorbeeld als ideale achtergronddanser bij grote artiesten. Daarentegen was Dan Karaty teleurgesteld in hem en had meer verwacht met zijn eigen stijl. Julie is volgens Ish de danseres met de meeste potentie dit seizoen.

Dansers Malik en Melanie

Dansers Malik en Melanie staan deze week voor een grote uitdaging. Choreografe Julie Magneville geeft hun een technisch zeer moeilijke moderne dans, iets wat voor geen van beide dansers hun sterkste kant is. Toch weten ze zich er ontzettend goed doorheen te slaan. Zelfs jurylid Min Hee is enthousiast. Ook al was het technisch niet het beste wat ze gezien heeft. Naar eigen zeggen heeft ze meer respect voor hardwerkende dansers die vechten dan voor technisch perfecte dansers. Jan complimenteert Melanie met haar inlevingsvermogen en Malik met zijn vurige solo op het einde van de choreografie.

Dansers Dane en Nina

Dansers Dane en Nina krijgen deze week een primeur: Bollywoord. Nog nooit werd deze stijl eerder gedanst in So You Think You Can Dance Nederland/België. Vooral Dane is enthousiast. Met een Hindoestaanse achtergrond kan hij nu zijn cultuur vertegenwoordigen. De choreografie is in handen van Tom en Ayla van het Gentse dansgezelschap Bollylicious. Jurylid Dan Karaty is tevreden over Nina, maar laaiend over Dane. Hij vindt hem nog steeds de meest veelzijdige danser van het programma en roept het publiek op om op Dane te stemmen. Ook Min Hee krijgt een “happy feeling” van het optreden en vindt dat Dane de kleine details van Bollywood geweldig uitvoert.

Dansers Fabian en Manuella

Choreograaf Vincent Vianen kennen we van zijn hiphopchoreografieën, maar geeft dansers Fabian en Manuella deze week een ander soort choreografie. Hij heeft open plekken gelaten in zijn dans, vrij voor eigen creatieve invulling van de dansers. De jury is erg verrast door deze onverwachte choreografie van Vincent, maar vindt het zeker geslaagd. Min Hee vindt het zelfs tot dan toe het mooiste optreden van de avond. Ish vindt dansers Fabian en Manuella de sterkste dansers van het seizoen. Jan doet er nog een schepje boven op, door te zeggen dat hij hoopt dat ze de finale bereiken.

Dansers Dieter en Morgane

Als laatste is het de beurt aan dansers Dieter en Morgane met een paso doble (letterlijk: dubbele pas) van choreografen Koen en Roemjana. Dieter had het afgelopen week niet makkelijk door veel kritiek via social media vanwege het vertrek van danser Jorge vorige week. Er is zelfs een Facebook-pagina opgericht waarin gevraagd wordt of Dieter niet vrijwillig de show kan verlaten en zo plaats kan maken voor Jorge. Gelukkig weet hij zich door alle negativiteit heen te slaan en laat hij met Morgane een prachtig duet zien. Jan Kooijman uit zijn respect voor hoe Dieter omgaat met deze situatie en is ook tevreden over dit optreden.

Dance For Your Life en Broadwaygroepschoreografie

Alle dansers laten deze week een zelfgemaakte Dance For Your Life zien. Hierin kunnen ze hun persoonlijkheid en beste technische kwaliteiten kwijt. Dat zorgt voor een breed scala aan dansstijlen: van jazz en hiphop tot modern. Daarna schitterde de top tien gezamenlijk in een Broadwaychoreografie van Laurent Flament.

Uitslag van de vijfde liveshow So You Think You Can Dance

De jury kan vanaf deze liveshow niets meer beslissen en dat zorgt voor een spannende, snelle uitslag. Er is geen tweede kans meer. Het is erop of eronder. Eerst is het de beurt aan de dames en het doek valt helaas voor danseres Nina. Daarna is het Dieter die te horen krijgt dat voor hem het avontuur ophoudt. Beiden dansers hebben de afgelopen weken een hoop te verduren gekregen met soms erg vergaande negatieve reacties van het publiek. Ook de jury was niet altijd even enthousiast. Toch hebben ze zich goed staande weten te houden en deze week laten zien dat ze de top tien zeker waard zijn.

Auteur: Amanda Simons