Volksdans

Volksdans is een verzamelnaam voor dansen die gebaseerd zijn op etnische muziek van diverse landen. Een andere verzamelnaam is werelddans. Het is een gemeenschapsdans, wat wil zeggen dat het om dansen gaat waarin de waarden en belangen van een bepaalde gemeenschap geuit worden.

In volksdans gaat het meestal om traditionele dansen uit een bepaalde streek of land. De muziek komt uit dezelfde streek en is onlosmakelijk verbonden met de dans. Kenmerkend zijn de vaak aparte mannen – en vrouwenrollen, en de specifieke passen en patronen die bij een bepaalde cultuur horen. Voorbeelden zijn: Armeense dansen, Bulgaarse dansen, Israëlische dansen. Meestal zijn dat traditionele dansen, maar het kunnen ook moderne volksdansen zijn. Tegenwoordig worden er ook nieuwe volksdansen gemaakt met patronen en bewegingen uit de traditionele dansen. Zo kan line-dans worden gezien als een moderne volksdans.

halloween evil spirit boze geest leeuwendans kukeri japan
Reportage - 30 okt 2019

Tijdens Halloween moeten, volgens traditie, alle boze geesten weggejaagd worden. Dat kan door te dansen.

Alpenhoorn, Luckson
Reportage - 22 aug 2017

Van 26 augustus tot en met 3 september is het na elf jaar eindelijk weer tijd voor Unspunnen. Welke dansen kunnen we hier verwachten?

Dansmanie Sint-Jans Molenbeek-gravure van Hendrick Hondius
Reportage - 21 aug 2017

In de middeleeuwen begonnen grote groep mensen plots te hallucineren en schokkende bewegingen te maken, vergelijkbaar met een dans. Een ware dansmanie.

LADO. Petra Slobodnjak.
Reportage - 3 aug 2017

De Kroatische volksdansgroep LADO is momenteel internationale bekendheid aan het verwerven. Het dansensemble wordt ook wel een dansend museum genoemd.

Elena Chochkova. Bron: Wikimedia Commons
Reportage - 24 jul 2017

Waarom verzamelen in Bulgarije mannen in opvallende kostuums zich 's nachts op dorpspleinen om daar wild te dansen? Uitleg over een eeuwenoude traditie.

Leeuwendans voor Chinese Nieuwjaar
Reportage - 12 apr 2017

Hoofdredacteur Joost Groeneboer woonde in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt de viering bij van het Chinese Nieuwjaar. Met veel vuurwerk en leeuwendans werd het jaar van de haan ingeluid.

Masterclasses internationale folklore
Nieuws - 2 feb 2017

De Vlaamse organisatie Danspunt houdt de cursus Along the Roma Trail. De in Turnhout gehouden folklore dansworkshops worden in samenwerking met de Koninklijke dansgroep Zonne georganiseerd.

Danser is spagaat SIVO © Garko van der Helm
Nieuws - 2 dec 2016

Het bestuur van het werelddans- en muziekfestival SIVO heeft de knoop doorgehakt. Er komt in 2017 geen nieuwe editie van het festival. Daarmee komt er een (voorlopig) einde aan een 32-jarige traditie.

Volksdansgroep Samaia danst Georgische dans
Review - 14 apr 2015

Op 9 april toonde Samaia met hun voorstelling Georgian Legend de indrukwekkende diversiteit van de Georgische dans, maar de bijkomende legendes en de talrijke showelementen doen meer dan eens afbreuk aan de impact van de dans.

Nieuws - 14 jan 2014

Internationale Volksdansvereniging Rav Brachot in Nijkerk start vanaf maandagavond 20 januari een nieuwe instroomcursus. Deelnemers dansen in een groep en leren tijdens de cursus over volksdansen wereldwijd. Ze oefenen met basispassen en verwerken deze in eenvoudige dansen.

Pagina's

Abonneren op Volksdans