Home » Reportage
LADO. Petra Slobodnjak.

Het Dansende Museum

Door: Lorna Wijma Een dansend koor dat de traditionele geschiedenis vertoont met muziek van 80 verschillende instrumenten - LADO is een Kroatisch dansensemble dat opgericht is in 1949 en momenteel internationale bekendheid aan het verwerven is.

Het Dansende Museum, zo wordt LADO ook wel genoemd. LADO is een Kroatische volksdansgroep. De dansers dragen traditionele kostuums die tot wel honderd jaar oud zijn. Sommige kledingstukken zijn zelfs gedecoreerd met echt goud en de bijpassende sieraden zijn gemaakt van antieke munten. LADO bestaat uit 38 professionele dansers en zangers die op indrukwekkende wijze zuivere zang weten te combineren met inspannende bewegingen. LADO staat onder leiding van choreograaf Ivan Ivančan Jr en muzikale dirigent Dražen Kurilovčan. De groep wordt begeleid door een live orkest en heeft meer dan honderd choreografieën op haar repertoire staan. Al in 1947 verwierf het dansensemble internationaal succes op het eerste World Youth Festival in Praag, waar de groep op de tweede plaats is geëindigd. De cirkel van dansende vrouwen is een herkenbaar plaatje dat met het dansensemble geassocieerd wordt.

De Drmeš choreografie

Een andere bekende dans die voorbijkomt in de traditionele voorstelling is de Drmeš. De naam is afgeleid van het woord ‘trillen’. Erg toepasselijk, want kenmerkend zijn de scherpe bewegingen van de dansers. De dans wordt aaneengehecht door vloeiende bewegingen en de draaiende cirkels waar LADO ondertussen al bekend om staat. In de choreografie vermengen de zwierende groepjes zich met dansende paren die dicht tegen elkaar aangedrukt schuddende pasjes maken. Gedurende de dans veranderen de groepen steeds van vorm, wat zorgt voor een levendig geheel met een echt ouderwets dorpsgevoel.

Een tintelende herinnering

Vandaag de dag doet deze choreografie nog steeds mensen opleven. Mijn oma woont in een idyllisch Kroatisch dorp en als jong meisje heeft ze de dans geleerd. Er zijn veel mooie herinneringen aan verbonden die ze graag ophaalt. Ondertussen heeft ze door haar leeftijd natuurlijk last van allerlei kwaaltjes en loopt ze niet meer zo vlot. Laatst werd ze uitgenodigd voor een bruiloft en trots verklaarde ze gelijk dat ze daar de Drmeš zou dansen. De gedachte alleen al was genoeg om voor een dag haar kwalen te vergeten!

Meer inspiratie