Home » Reportage
halloween evil spirit boze geest leeuwendans kukeri japan

Dans de boze geesten weg

Tijdens Halloween staat niet alleen het verkleden en “snoep of je leven” centraal, maar ook het verjagen van boze geesten. Een manier om dat te doen is om te dansen.

Halloween

Halloween is al een eeuwenoud feest. Vroeger werd Halloween vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat tijdens Halloween de geesten van overledenen terugkwamen naar onze wereld om een levend lichaam over te nemen. Om die geesten af te weren, droegen ze maskers.

Hier zijn enkele voorbeelden hoe dans in tradities gebruikt wordt om boze geesten te verdrijven.

Enge wezens in Bulgarije

In het buitenland wordt er ook gedanst om boze geesten te verdrijven. Zo wordt in Bulgarije bestaan de Kukeri . Dat zijn wezens die in de winter langskomen om de boze geesten bang te maken en zo te verdrijven. Tijdens Kukeri zijn er mannen (en sinds enkele jaren ook vrouwen), verkleden zich in grote pakken gemaakt van dierenhuiden en wol. Aan de kostuums hangen grote bellen. De mensen lopen door de straat en springen en dansen om zo de boze geesten te verjagen. De Kukeri wordt gevierd na kerstmis.

De leeuwendans in China

In China gebruiken ze minder enge wezens om boze geesten af te schrikken. Daar doen mensen de leeuwendans. De leeuwendans brengt geluk en voorspoed en jaagt tevens de kwade geesten weg. De danst wordt gedanst op muziek van de trommel en andere instrumenten, zoals een gong, die het ritme van de trommel volgen. Omdat het pak van de leeuw zo zwaar is, moeten de twee dansers die de dans uitvoeren, lang oefenen om het pak te kunnen dragen en de dans uit te kunnen voeren.

Maskers in Korea

Ook in Korea dansen ze om boze geesten te verjagen. Dat doen ze met een masker op. Dat heet Talchum. In Korea heb je twee soorten maskers: een artistiek masker (puur voor de kunst) en een religieus masker. Als een danser een religieus masker draagt, dan is dat om de boze geesten te verdrijven of een ritueel uit te voeren.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: