Dansen voor geluk
Hoofdredacteur Joost Groeneboer woonde in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt de viering bij van het Chinese Nieuwjaar. Met veel vuurwerk en leeuwendans werd het jaar van de haan ingeluid.
Zaterdag 28 januari 2017 – Een drietal reusachtige, bontgekleurde leeuwen – met in elk leeuwenpak twee dansers – danst voor de Chinese tempel op de Zeedijk uitdagend heen en weer, op en neer. Totdat een van de leeuwen een van tafels gemaakte stellage bestormt en de aan de tempelpoort opgehangen krop sla bemachtigd. Deze wordt gretig verorberd en vervolgens weer uitgespuugd. Het is niet alleen een spectaculair schouwspel, maar ook een feest voor fotografen. De massaal omhoog gehouden mobieltjes, waaronder die van mij, blokkeren wel nogal het zicht. Een teken des tijds.
De Leeuwendans
Leeuwendansen leer je niet op een gewone dansschool, zoals je misschien zou denken, maar op kungfuscholen. In dit geval zijn het de leerlingen van de Liu He Men KungFu School uit Amsterdam Osdorp die de ceremonie verzorgen, versterkt door het leeuwendansteam van Philip Wong uit Hong Kong. Leuk is dat de dansers en muzikanten niet alleen van Chinese afkomst zijn, maar uit allerlei nationaliteiten bestaan. Even gemengd als het publiek.
Dansen op straat
Ik volg de leeuwendansers op hun tocht langs Zeedijk en Geldersekade. Bij een drietal Chinese winkels en restaurants wordt gestopt voor opnieuw vuurwerk en leeuwendans. Pas als we het blok rond zijn, lukt het me een van de medewerkers aan te schieten die de menigte op een veilige afstand houdt. ‘Nee, niet iedereen van onze kungfuschool doet met het leeuwendansen mee. Dat mogen alleen de meest ervaren leden. Wat leeuwendans voor mij persoonlijk betekent? Ik hou van kungfu en de hele Oosterse cultuur.’
Lees de hele column van Joost Groeneboer in het februarinummer van Dans Magazine
Geen nummer meer missen? Profiteer nu van deze superaanbieding.