Home » Reportage
Elena Chochkova. Bron: Wikimedia Commons

Kukeri: ritueel dansen in Bulgarije

In Bulgarije wordt een eeuwenoude traditie gevierd om een goede oogst, gezondheid en geluk naar het dorp brengen, Kukeri.​ Rond nieuwjaar en voor vastentijd lopen en dansen de kukeri door het dorp. De enge maskers en de dansrituelen zijn ervoor bedoeld om boze geesten en de koude winter te verjagen.

Duizenden jaren geleden werd ‘Kukeri’ al gevierd door de Thraciërs, een volk dat in het 2e millennium voor Christus Zuid-Rusland en gebieden rondom Bulgarije, Roemenië en Noord-Griekenland bewoonde. De Thraciërs vierden met het feest het einde van de winter en het begin van de lente. Er werden dansrituelen uitgevoerd om een vruchtbare zomertijd te verwelkomen.

Dansen met enge maskers

In Bulgarije dragen de mannen opvallende kostuums, meestal beslaan ze het gehele lichaam. Ook worden gedecoreerde houten dierenmaskers (soms met twee gezichten) en grote bellen aan de riem gedragen. Deze kukeri bezoeken 's nachts de huizen in het dorp, de zon kan hen dan niet vangen op de weg. Na de rondgang door het dorp, verzamelen de kukeri zich op het plein en dansen daar wild. Het ritueel verschilt per regio, maar de essentie blijft hetzelfde.

 Wikimedia Commons

Ritueel tegen kwade krachten

Tijdens het ritueel worden verschillende fysiologische handelingen uitgelegd (met inbegrip van de seksuele daad, als een symbool van het heilige huwelijk van de god, terwijl mimespelers de symbolische vrouw zijn, tijdens de zwangerschap en met de pijnen van de bevalling). Dit ritueel huldigt de veldarbeid (ploegen, zaaien) en is uitgevoerd met de deelname van tal van allegorische personages, waaronder de keizer en zijn entourage.

Ten tijde van het communistische regime in Bulgarije was het feest verboden; ondanks dit verbod is de traditie bewaard gebleven en wordt het nu weer gevierd.