Home » Reportage
Alpenhoorn, Luckson

De dans maakt het ritme op Zwitserse volksfeest

Van 26 augustus tot en met 3 september is het na elf jaar eindelijk weer tijd voor Unspunnen: een traditioneel Zwitsers volksfeest. Gedurende de negen dagen kunnen bezoekers hun hart ophalen aan oude klederdracht, traditionele gebruiken en Zwitserse sporten. Ook op muzikaal gebied is er veel te beleven. Het doet er niet toe of er gedanst wordt of niet, er wordt hoe dan ook volksdansmuziek gedraaid. Welke dansen zouden we hier kunnen verwachten?

Volksdansmuziek lijkt in Zwitserland op het eerste oog belangrijker te zijn dan de bijbehorende dans. Vooral de traditionele alpenhoorn roept bij luisteraars veel emoties op. Wanneer je nauwkeuriger naar de choreografieën kijkt, blijkt echter dat dans wel degelijk een belangrijke rol speelt. Er wordt niet op het ritme gedanst; de dans maakt het ritme.

De Bödälä dans

Volksdansen worden in Zwitserland vandaag de dag voornamelijk nog opgevoerd door klederdrachtgroepen. Een unieke choreografie is de traditionele Bödälä, waarin de danspassen het ritme van de volksmuziek dienen te ondersteunen. Met hun gestamp versterken de dansers het geluid van de percussie-instrumenten. De passen zijn vlug en hard en de dansers gebruiken op deze inspannende manier letterlijk hun lichaam als muziekinstrument. Zwitserse regisseuse Gitta Gsell heeft een documentaire gemaakt over de traditionele dansvorm.

Dans op The Sound of Music

De Landlicher Tanz, ook wel de Landler genoemd, is een van oorsprong Oostenrijkse volksdans die ook veel in Zwitserland gedanst wordt. In de choreografie vormen dansparen figuren die behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn. De danspassen worden vaak geïmproviseerd, maar vast staat dat deze energieke dans een pittig karakter heeft. De Landler biedt mannen de kans om zich van hun beste kant aan het andere geslacht te laten zien. Door hun behendigheid in de passen te tonen, hopen ze de vrouwen te versieren. Dit aspect van de dans komt ook aan bod in de populaire film The Sound of Music uit 1965.

Gedurende de dagen van het sfeervolle Unspunnen-feest krijg je de kans om uitgebreid van de rijke Zwitserse cultuur te proeven.

Meer inspiratie