Home » Reportage
Verschillende landen en hun traditionele dansen

Deze traditionele dansen horen bij deze 4 landen

In Nederland kennen we de klompendans allemaal als één de traditionele dansen van ons land. Zo kennen verschillende andere Europese en niet-Europese landen ook vele volksdansen die in de loop der tijd zijn ontwikkeld. Ga jij binnenkort op vakantie naar één van deze vier landen? Bereid je alvast goed voor en wie weet doe jij straks spontaan mee!


Spanje

Het dansen in Spanje heeft altijd al een sociale functie gehad. Van rituelen of religieuze samenkomsten tot uptempo en vrolijke dansen door de jaren heen. De Spaanse dansgeschiedenis heeft zich veel ontwikkeld en blijft dat nog steeds doen. Bekende traditionele dansen uit Spanje, die we nu kennen, zijn onder andere de flamenco, paso doble, sevillana, sardana en de bolero. Met allemaal een eigen karakter fleuren zijn de Spaanse cultuur op. Benieuwd naar welke traditionele dans jouw het beste zou liggen? Lees dan snel verder. 

Griekenland

De Griekse cultuur telt ruim 300 verschillende dansen die allemaal per regio verschillen. In het oude Griekenland werd er gedanst om de goden te eren wat later werd gedaan als volksvermaak. Ook kende het oude Griekenland gevechts- en wapendansen. Het doel van deze ‘Pyrrische dans’ was om krijsvaardigheid te ontwikkelen tijdens deze dansen. 

De moderne Griekse dansen worden opgedeeld in twee stijlen: syrtos (dansen in een rij) en pidiktos (een dans met een hoppend en springend karakter). Er zijn vele kruisingen tussen deze twee. De Griekse traditionele dansen brengen de mensen samen op belangrijke momenten in het jaar zoals Pasen, bruiloften of doopfeesten. Wil je meer weten over deze volksdans? Lees dan hier verder.

Ierland

De Ierse dans is door de jaren heen veel verandering ondergaan. De eerste officiële dans, ‘Carol’, werd in een cirkelformatie gedanst. Daarna ontstonden er nog vele andere danssoorten, waarvan de ritmes en patronen vandaag de dag terug te zien zijn in de moderne Ierse dans. Over het algemeen kenmerkt de Ierse dans zich door de minimale of geen beweging in het bovenlichaam. Er zijn zes verschillende dansstijlen maar er worden bij al deze stijlen maar twee technieken gebruikt: Ballet Up en Flat Down. Wil jij weten hoe deze technieken precies werken? Je leest het hier. De Ierse dans werd pas echt op de kaart gezet door Michael Flatley met zijn voorstelling ‘Riverdance’.

Rusland

Rusland, als grootste land ter wereld, telt vele culturen en gewoontes en daar horen ook verschillende traditionele volksdansen bij. De dansen worden voornamelijk in cirkels uitgevoerd, die de zon, vriendschap en eenheid symboliseren. Deze rondedansen kent twee soorten: decoratieve- en speldansen. Beide zien we terug in de verschillende dansen en dansstijlen die het land heeft. Denk hierbij aan de internationaal bekende gehurkte dans, prisyádka, of de kalinka, barynya of khovorod. De Russische volksdansen maken nog steeds een groot deel uit van de traditie en levensstijl en worden nog steeds actief beoefend door jong en oud. De kleur rood zien we vaak terug in de kostuums die worden gedragen tijdens deze dansen. Benieuwd naar wat deze kleur symboliseert? Lees er hier meer over. 

Meer inspiratie