Home » Reportage
De Russische traditionele dansen en meer

De Russische traditionele dansen op een rijtje

Ieder land heeft zijn eigen kenmerkende volksdansen. Hoe groter het land, des te gevarieerder deze dansen zijn en hoe meer ze er kennen. Zo telt Rusland een groot aantal volksdansen die in de loop der jaren zijn gevormd, zoals de bekende gehurkte dans. Lees snel verder voor meer feitjes over de Russische traditionele dansen.


Ontstaan van de traditionele dansen

De Russische grenzen en volkeren zijn vaak veranderd door invasies, oorlogen en migraties. Vanaf de 10eeeuw werden de dansen bekend en alleen uitgevoerd door de lagere klassen. De rijke keken alleen. Russische volksdansen werden steeds belangrijker en werden met andere kunstvormen gemengd, zoals in het bekende Ballets Russes. Nu nog steeds zijn de traditionele dansen van groot belang in de cultuur.

Verschillende volksdansen

Door de rijke geschiedenis kent Rusland veel diversiteit en daarbij komen ook verschillende volksdansen kijken. Zang, spel en dans zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden en kan een groot aantal mensen samenbrengen. De dansen worden voornamelijk uitgevoerd in een cirkel, die de zon symboliseert. Ook staat deze voor vriendschap en eenheid. Er zijn twee soorten rondedansen: decoratieve en speldansen. 

De decoratieve ronde dansen hebben geen plot en de bewegingen worden vooral sierlijk op de muziek uitgevoerd. Figuren zoals, slangen, het cijfer acht of andere patronen worden gemaakt. Het gekozen lied voor deze sierdans weerspiegelt vaak de Russische natuur of de mens en hun bestaan. 

Tijdens de speldans, zoals de naam al verklapt, wordt er gebruik gemaakt van een plot waarbij deze op spelende wijze wordt uitgebeeld door middel van gezichtsuitdrukkingen, gebaren of liedjes. Het is ook gebruikelijk om bijvoorbeeld een sjaal, kans of lint te gebruiken tijdens deze dansen. 

De internationale gehurkte dans, ofwel prisyádka genoemd, is een Oost-Slavische volksdans. Dit is een belangrijk element dat we in verschillende Russische dansen tegenkomen. Dit is samen met hoge schoppen in de lucht, draaien en stampende bewegingen één van de belangrijke elementen in de snelle Russische dansen. We zien deze terug in dansen zoals Barynya, Yablochko, Trepak, Kalinka en vele andere terug. 

Khovorod

Khorovod is een van de oudste traditionele dansen in Rusland. Het is een combinatie van de rondedansen en zang. Belangrijke kenmerken van deze dans zijn onder andere het vasthouden van elkaars handen en het dansen in een cirkel. Het karakter van deze dans verschilde per regio. 

 

Kalinka

Kalinka wordt gezien als het icoon van de Russische volksdansen. De naam werd bekend door een compositie van folklorist Ivan Laringov uit 1860. Het tempo van het nummer wordt met ieder refrein versneld en de gehurkte dans komt hier veel in terug.

 

De ‘Hopak’ is ook een bekende dans die in Rusland voorkomt, maar van origine uit Oekraïne komt. Deze wordt ook wel de kozakkendans genoemd. Andere bekende volksdansen uit Rusland zijn onder andere Chechotka, Karelia, Tatar, Troika en Kamarinskaja

Bekijk hier hoe de Russische volksdansen nu nog steeds populair zijn en gedaan wordt door de jeugd op TV:

 

Kostuums

De kostuums voor de vrouwen zijn gebaseerd op de jurken die vroeger werden gedragen. Daarin kon je makkelijk bewegen, waren kleurrijk en vol met verschillende ornamenten en gedetailleerde naaikunsten. De mannen dragen over het algemeen laarzen, een shirt met riem en een broek. Toch kunnen we stellen dat de kostuums erg divers zijn en verschillen per district waarin gedanst wordt. Ze hebben dan een eigen stijl, kleur, patronen in de jurk of verschillende hoofddeksels. 

De kleur rood wordt vaak in de kostuums verwerkt, omdat deze kleur symbool staat en wordt geassocieerd met schoonheid in de Russische traditie. 

Meer inspiratie