Home » Reportage
Veilig het nieuwe dansseizoen beginnen volgens de protocollen van Dansondernemers

Veilig aan het nieuwe dansseizoen beginnen? Onthoud deze 6 zaken

Nu dat het nieuwe dansseizoen weer van start gaat, is het belangrijk dat we niet vergeten dat we nog steeds een bepaalde zaken in ons achterhoofd moeten houden in verband met Corona. Dit zijn een aantal dingen waar je als dansdocent op moet letten.


1. Houd VOOR én NA de les 1,5 meter afstand

Amateur en professionele dansers hoeven in principe geen 1,5 meter afstand te houden onder elkaar tijdens de dansles. Deze afstand moet voor en na de les wel weer worden gehandhaafd, waardoor dit verwarrend kan zijn. Probeer als docent het voor je leerlingen wat gemakkelijker te maken en stimuleer ze tijdens de les ook die 1,5 meter afstand te laten houden, wanneer dit kan. Zo minimaliseer je kans op verspreiding van eventuele bacteriën en is het duidelijker voor iedereen. Houd er ook rekening mee dat je tijdens het voorbereiden van je les deze maatregel in acht neemt. 

Het kan voorkomen dat je leerlingen na de les nog graag door willen kletsen. Dat is natuurlijk hartstikke prima. Zorg er als dansdocent wel voor dat ze dit niet in de accommodatie doen. Verzoek ze naar buiten te gaan en in kader van ‘social distancing’ buiten op 1,5 meten verder praten. 

2. Spreek je leerlingen aan

Als dansdocent draag je een grote verantwoordelijkheid. Zeker in deze tijd is het extra belangrijk dat je deze verantwoordelijkheid ook neemt. Merk je dat iemand verschijnselen toont maar toch naar de les is gekomen? Spreek die persoon aan en wijs hem of haar op het feit dat dit niet mag en eigenlijk thuis had moeten blijven. Op dat moment heb jij als dansdocent de verantwoordelijkheid om deze leerling alsnog naar huis sturen of ervoor te zorgen dat een ouder de leerling ophaalt. 

3. Gebruik die ogen in je achterhoofd

Zeggen ze niet dat dansdocenten alles zien? Die ogen in je achterhoofd komen nu goed van pas. Zie je een leerling per ongeluk niesen in zijn of haar hand. Laat ze meteen hun handen wassen. Het is ook handig om in de gaten te houden of je leerlingen hun handen desinfecteren bij binnenkomst bijvoorbeeld. Hiermee zorg je dat externe bacteriën meteen worden gedood. 

4. Stop iets eerder met je les

Heeft de volgende groep les in de zaal waar jij net je les hebt gegeven? Stop dan iets eerder, zodat er tijdens de leswissel niet gehaast hoeft te worden. Zo kunnen je leerlingen rustig hun spullen pakken en voorkom je dat de 1,5 meter niet wordt vergeten. 

5. Neem zelf ook verantwoordelijkheid

Voel jij je niet lekker en merk je dat je neus loopt? Ga dan niet toch de les geven, zoals je normaal wel zou hebben gedaan. De veiligheid van jouw leerlingen, de dansschool en van jezelf gaan voorop, dus blijf thuis. 

6. Lucht de ruimte

Als je die dag de enige docent bent die lesgeeft, is het belangrijk dat je niet vergeet om minimaal één keer gedurende de tijd dat je op de dansschool bent de ruimte 10 tot 15 minuten te ventileren. Dit kan je doen door de ramen en deuren open te zetten als het lekker weer is of de luchtventilatie/airco aan te doen. 

Wil je nog meer wilt weten over waar je aan moet denken of welke aanpassingen er zijn in deze coronatijd. Kijk dan hier: https://www.dansondernemers.nl/index.php?pid=10

Meer inspiratie