Home » Reportage
evolutie van dans ,dansen door de jaren heen

Populaire dansen door de twintigste eeuw heen

Dans bestaat best lang. Het werd vroeger al gebruikt voor rituelen en ceremonies, ook nu blijft het een sociale aangelegenheid. Wel beweegt het mee met de tijd. Vooral in de jaren 1920 tot 2000 waren er grote veranderingen in de populaire dans. Zo heeft elk decennium een specifieke dansstijl.

1920: Charleston

Charleston is een Amerikaanse dans die in 1920 erg populair was. De dansstijl kan solo worden beoefend maar ook in een groep. De basisstap van de dans bestaat uit de snelle bewegingen van je armen en je benen bewegen van voor naar achteren. Je verplaatst je benen door je rechtervoet een stap naar voren te doen en je linkervoet naar achter te schoppen. De armen bewegen in een tegenovergestelde richting van de voeten. Er zijn verschillende manieren om de danspassen te doen, veel dansers die Charleston dansen improviseren de danspassen.

1930: Lindy Hop

Lindy hop is een dansstijl die eind de jaren twintig begin jaren dertig ontstond. De dansstijl was een samenstelling van verschillende dansstijlen, zoals; jazzdans, tapdans en charleston. Bij Lindy hop worden solo- en partnerdansen gecombineerd. Lindy Hop is een vrije dans waar veel ruimte is voor improvisatie, er zijn wel enkele basispassen. De dansstijl is niet alleen een dans, maar ook een lifestyle, zo is er voor de vrouwen een charleston-achtig jurkje en voor de mannen chique vestje met een strik.

1940: Jive

Jive is een Latijns-Amerikaanse dans, die in de jaren 40 door de Amerikaanse soldaten naar Europa is gebracht. Jive is een vorm van stijldansen, alleen is Jive sneller dan de andere stijldansen. De dansstijl was eerst bekent als de Boogie- Woogie, maar werd later algemeen ‘’Jive’’ genoemd. Je danst de dans met acht verschillende bewegingen in zes tellen. De persoon die leidt, voert een rock step voor de eerste twee tellen. Dan gaat het paar naar rechts voor tel 3 en 4. Chase naar rechts voor tel 5 en 6. Jive is een eenvoudige dans en plezierige om te doen. 

1950: Rock-‘n-roll

Rock-‘n-roll is een atletische, competitieve partnerdans die ontstaan is uit Lindy Hop. De dansstijl kwam in de jaren 50 in de VS en is door Amerikanisering in Nederland gekomen. Rock-‘n-roll beïnvloede de levensstijl, mode, de attitude van mensen en het gedrag. Tijdens het dansen van rock-‘n-roll laat je onnodige stress los. Je lichaam en benen zijn flexibel. Rock-‘n-roll is een dansstijl die veel ruimte geeft voor persoonlijke impressie in stijl, beweging en ritme.  

1960: Twist

Twist is een dansstijl dat geïnspireerd is op rock-‘n-roll. De dansstijl werd populair begin jaren 60 nadat Chubby Checker de Twist danste op de Dick Clark Show. De twist is niet moeilijk te dansen. Het werd meestal met een partner gedaan, terwijl er geen aanraking bij betrokken is. De dans pasjes zelf is niet hard om te doen, het lijkt een beetje op het uit stampen van je sigaret of je rug afdrogen met een handdoek.  

1970: Disco

Disco dansen is ontstaan in 1970 en werd populair door het uitbrengen van het lied ‘’Saturday Night Fever’’ Verschillende dansstijlen zoals de samba, cha cha en tango inspireerde veel populaire discobewegingen. Disco bestaat vooral uit stappen en bewegingen die op het ritme van de muziek worden uitgevoerd. Er zijn enkele elementen die veel voorkomen zoals de side steps, het opheffen van je armen boven je hoofd, heup bewegingen en het draaien van je handen op ritme. 

1980: Breakdance

Breakdance is ontstaan eind 1970 in een achterstandswijk van New York. Daar begonnen mensen mixten met draaitafels. De dansstijl kwam in de jaren 80 pas in Nederland. Breakdance is een mix van acrobatiek en improviseren, maar ook van grond- en vechtbewegingen. Zo is Breakdance afgeleid van de vechtsport Kungfu. Bij deze dansstijl gaat het vooral om originaliteit maar door de jaren heen heeft Breakdance enkele bekende dansmoves. Zoals freeze hierbij houdt de danser een pose met zijn benen in lucht vast.                                           

1990: Streetdance

Streetdance is ontstaan begin jaren 80, maar kwam in de jaren 90 in Europa. Deze dansstijl had veel invloed op de mode, videoclips, rappers etc. De ene na andere film kwam uit die focuste op streetdance. De streetdance bewegingen zijn vrij losjes en komen luchtig over. De bewegingen worden op snelle muziek uitgevoerd waardoor het een flitsend effect geeft. Streetdance is een mix van Jazz, funk en hiphop. Eén van de bekendste dansbeweging is de slang, hierbij is de bedoeling dat de danser als te waren met zijn lichaam rolt.

2000: Instructie dans

Instructie dans was in de 2000 populair. Dit kwam vooral, omdat de liedjes die die tijd hoog stonden op de lijst, allemaal lieten zien hoe je de danspasjes moest doen. Zoals de Cha-Cha- Slide bij DJ Casper of Single Ladies bij Beyonce. In deze filmpjes kun je de danspasjes goed zien en er zitten enkele bij die iedereen nu wel kent.  

 

Bronnen: ripleybelieves, Wikipedia, dance.lovetoknow, dancetothesixties, thoughtco, liveabout, dance-sensation


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

 

Meer inspiratie