Lindyhop

De laatste decenia wint de jaren ’20 dans lindyhop steeds meer aan populariteit. Aan de een kant uit een gevoel van nostalgie. Het is vooral de glitter en glamour van de swingperiode die jongeren (en oudere jongeren) aantrekt. Aan de andere kant omdat het een heel vrolijke en sportieve dans is. Tot het acrobatische aan toe.

Vrije dans
Lindyhop kent veel overeenkomsten met de jive, boogiewoogie en rock ’n’ roll, die allemaal uit deze dans zijn voortgekomen. Verder is het een heel vrije dans, met veel ruimte voor improvisatie. Natuurlijk zijn er een aantal basispassen, maar verder mag eigenlijk alles.

Lifestyle
Lindyhop is niet alleen een dans maar ook een way of life. Maar dan wel een retro lifestyle. Met voor de dames charleston-achtige jurkjes, art deco sieraden en sigarettenpijpjes. En voor de heren chique vestjes en strikjes. De broeken en jasjes liefst in felle kleuren en oversized.

Ontstaan
Lindyhop is afkomstig uit de New Yorkse wijk Harlem, waar in de Savoy Ballroom en andere dancings door de Afro-Amerikaanse bevolking een dans werd gedanst die erg leek op andere dansrages uit die tijd, zoals de charleston en tapdans.
Toen een journalist aan een van die dansers, ‘Shorty’ George Snowden, vroeg wat voor dans hij aan het doen was, zei deze spontaan: de Lindy… Hop. Dit naar Charles Lindbergh, die in 1927 als eerste met een vliegtuig de Atlantische oceaan over ’hopte’.

Beefkevers
Al snel werd lindyhop ook door blanke Amerikanen ontdekt. Waarna de dans onder de naam ‘jitterbug’ de wereld veroverde. In Nederland werd de jitterbug na de bevrijding door de Canadezen geïntroduceerd, die er in de verlofcentra flink met de Hollandse meisjes op los hopten. Dat leverde voer voor cartoonisten op, want je kon de dans nog nergens leren en er werd dus flink op elkaars tenen getrapt. Gekscherend werd de dans hier ook de beefkeverstijl genoemd.
Pedagogen en medici bekeken de lindyhop met zorg. Het intieme gedrag op de dansvloer was volgens hen het voorspel voor de liefdesdaad, met een groot aantal zwangerschappen als gevolg.

Opleving
Werd lindyhop rond 2005 nog door een betrekkelijk kleine groep van ongeveer 150 fanatiek e dansers beoefend –die onder meer lindyhopdanser van het eerste uur Frankie Manning voor het geven van workshops naar Nederland haalden – nu zijn dat er aanzienlijk meer. Er zijn verschillendedansscholen die inlindyhop en andere swingdansen zijn gespecialiseerd, zoals Swing-in Utrecht, Lindy Spirit in Amsterdam en North Sea Swing in Den Haag. En in de uitgaanswereld zijn er diverse lindyhopfeesten,zoals de RaZzin’ parties in Amsterdam en de Roffa Swing Salon in Rotterdam.Met live muziek van Gordon Webster and his allstar band, de New Cool Collective en andere bigbands

Voor een volledig overzicht, zie www.lindyhop.nl
Kijk hier naar een video

Auteur: Joost Groeneboer

Dansstijlen
Reportage - 4 jan 2021

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

Reportage - 1 jul 2020

Heb je al meerdere dansstijlen uitgeprobeerd, maar waren die allemaal net niet wat je zocht? Probeer deze eens en wie weet zit hier wat tussen! 

evolutie van dans ,dansen door de jaren heen
Reportage - 24 jan 2020

Dans beweegt zich mee met de tijd. Vooral in de jaren 1920 tot 2000 was er een grote verandering in dans. Zo heeft elk decennium een specifieke dansstijl.

Beeldstil via YouTube. 10 Lindy Hop- "In The Mood"- Marine & Guillaume.
Reportage - 13 okt 2017

Dans uit de jaren ’20 is sociaal en swingend – perfect om een goede feestsfeer te creëren.

Lindyhop op Culturele Zondag. © Swing in Utrecht
Interview - 23 mei 2017

Dansschool Swing in Utrecht begon tien jaar geleden met Swingdance uit de jazzscene. Aanstekelijke dansritmes die je vrolijk maken, dat wilde Utrecht wel.

Lindyhop
Reportage - 22 jan 2015

Liefde op de dansvloer. Hoe bijzonder is het om met je geliefde te dansen?

Balboa
Reportage - 17 dec 2014

‘We hadden nooit gedacht dat we samen dansend zo ontzettend veel plezier zouden hebben en al helemaal niet met een dans van bijna honderd jaar geleden. Ik ben bang dat we al shuffelend nog flink wat dansschoenen zullen verslijten.’

Lindyhop dansen
Reportage - 1 dec 2014

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing. De titel van Duke Ellingtons hitsong uit 1931 kenmerkt het swingtijdperk van bigbands, jive en jitterbug. Knikken met je hoofd, tikken met je voeten en je vingers knippen op de maat

Nieuws - 18 jul 2013

Doe Dans is een driedaags festival voor internationale dans en muziek.

Nieuws - 4 feb 2013

Global DanceLab organiseert 9 en 10 februari een crash course weekend Lindyhop.

Abonneren op Lindyhop