Swing in Utrecht bestaat 10 jaar
Dansschool Swing in Utrecht begon tien jaar geleden met lindyhop. Swingdance uit de jaren ’20 en ‘30. “Aanstekelijke dansritmes die je vrolijk maken”, zegt dansdocente en oprichter Jojanneke Heidema. Misschien wel 1500 dansers en cursisten perfectioneerden sinds 2007 passen en patronen bij de jubilerende dansschool.
“Het zijn dansstijlen die ontstaan zijn in de Afro-amerikaanse jazzscene”, zegt Jojanneke Heidema, samen met Arjan de Boer en Annette Duivenvoorden oprichter van Swing in Utrecht. De sfeer van nachtclubs in Harlem, New York, van de jaren ’20 en ‘30. “Denk aan Count Basie, Ella Fitzgerald, Duke Ellington. Dansstijlen zijn dan bijvoorbeeld charleston, blues en lindyhop.”
Lindyhop
Lindyhop combineert partnerdans met passen en patronen met improvisatie voor beide dansers. Zoals er ook in de jazzmuziek, waarop gedanst wordt, ruimte voor improvisatie is. Het is hele vrolijke muziek, heel energierijk, zegt Heidema. “Hoewel je in het begin vaak nog druk met passen bezig bent, proberen we al vroeg muzikaliteit in de lessen te introduceren. Dan improviseer je samen op de muziek, en wordt het passenspel opeens een echte interactieve dans.”
Iedere drie maanden start er een nieuw blok lessen, de volgende begint in september. “De cursisten zijn gemiddeld ongeveer dertig jaar. Voor een deel zijn het studenten en afgestudeerden van de universiteit of hogeschool in Utrecht. Maar lang niet allemaal. En er zijn ook veel buitenlandse studenten, bezig met een master of promotieonderzoek. De meeste lessen zijn dan ook in het Engels.”
Wil je nu dansdocent worden bij Swing in Utrecht, dan moet je een interne opleiding volgen van ongeveer een jaar. Educatieve vaardigheden: hoe breng je over wat je mensen wilt leren? “We hebben nu ruim twintig docenten, maar dat wisselt per blok. Lessen zijn op verschillende niveaus, tot niveau 3. Dan ben je gevorderd. Dat betekent meestal dat je minimaal twee jaar les hebt gehad. Mensen op dit niveau ontwikkelen zich verder op de social dance floor of in internationale workshops.”
Swingdom
Jojanneke Heidema danst al veel langer. “Ik ben kinderarts”, vertelt ze, “en dit is een uit de hand gelopen hobby.” Ze begon zelf met stijldans en acrobatische rock ’n roll. Dat kon in Utrecht, maar voor swingdance moest je naar Amsterdam. Dat deed Heidema ook met regelmaat. “Totdat we besloten dat er zoiets ook in Utrecht moest komen. Nu kun je bijvoorbeeld ook in Amsterdam, Nijmegen, Den Haag of Rotterdam swingdancescholen vinden. We organiseren gezamenlijke workshops en events door het jaar heen.”
Ze vindt het fantastisch als Gordon Webster met zijn band speelt. “Hij komt elk jaar wel een keer hierheen, meestal aan het begin van het jaar.” Op de woensdagse dansavonden in de Winkel van Sinkel is er sowieso eens paar maand een liveband. Een ander jaarlijks hoogtepunt is voor Jojanneke Heidema en swingfans Swingdom. Drie dagen feest in oktober.
“Het helpt natuurlijk wel als je de muziek leuk vindt”, zegt ze. “Maar het is heel sociaal in de lessen en op dansavonden, heel gezellig. Er is altijd een goede sfeer en iedereen is supervriendelijk. Ook omdat de muziek zo vrolijk en aanstekelijk is. Iedereen danst met iedereen.”
Swing in Utrecht
Proeven aan lindyhop, charleston en andere swingstijlen kan op woensdag in de Winkel van Sinkel, aan de Oudegracht in Utrecht. Er is dan ook altijd een drop-in beginnersles (19.40). Kijk op de website van Swing in Utecht.