Home » Reportage
Beeldstil via YouTube. 10 Lindy Hop- "In The Mood"- Marine & Guillaume.

Swing jaren ’20 stijl: de Lindy Hop

Dans uit de jaren ’20 is sociaal en swingend – perfect om een goede feestsfeer te creëren. De Lindy Hop is een sociale dans die culturele verschillen overbrugde in een tijd van segregatie.

De Lindy Hop

Deze sociale dans is geworteld in de Afrikaanse cultuur en ontstond toen zwarte dansers de formele dansstijl van blanken imiteerden en belachelijk maakten. Ironisch genoeg werd deze stijl toen weer gekopieerd door blanke dansers. Zo ontstond een sociale dans die culturele verschillen overbrugde in een tijd van segregatie.

Lindy Hop till you drop

Het voetenwerk van de Lindy Hop is geïnspireerd door de Charleston en tapdans. De dans kan wild en spontaan zijn, maar ook koel en gesofistikeerd. Oogcontact staat wederom centraal en de man is hier de duidelijke leider. Voor de vrouw is de ellenboog het belangrijkste lichaamsdeel tijdens deze dans. Ze houdt haar ellenboog stevig in een gebogen positie en biedt zo weerstand tegen de duwende en trekkende partner. De dansers hebben de benen zo diep mogelijk gebogen en bewegen op een swingende manier. Maar het belangrijkste is dat je van deze partnerdans geniet!

De oorsprong van de dansnaam

In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw waren dansmarathons populair. Tijdens een van deze marathons kreeg de Lindy Hop zijn naam. Charles Lindbergh durfde in 1927 de eerste solovlucht aan van New York naar Parijs. Mensen waren geobsedeerd met zijn ‘hop’ over de Atlantische oceaan. De geweldige danser George Snowden merkte na een danssessie op dat deze gekke dans daarom de Lindy Hop heette.

Dansinspiratie

Vandaag de dag worden dansers nog steeds geïnspireerd door films als Hellzapoppin, waarin Whitey’s Lindy Hoppers de kijkers verwonderen.

Muziekinspiratie om zelf te dansen

It ain’t necessarily so, Louis Armstrong and Ella Fitzgerald

Videovoorbeeld van de Lindy Hop

Lindy Hop (vanaf 2:46)

Bron: The Lindy Circle, Lindy Hop History

 

Meer inspiratie