Home » Reportage
Beeldstil via YouTube. 1920s - charleston dance

Swing jaren ’20 stijl: de Charleston

Dans uit de jaren ’20 is sociaal en swingend – perfect om een goede feestsfeer te creëren. De Charleston heeft zijn internationale populariteit te danken aan de Broadway musical Runnin’ Wild uit 1923. In deze musical verscheen de dans op het gelijknamige nummer: The Charleston. Maar waar is deze dans ontstaan?

Mijn lente in 2017 bloeide op met een productie van de Leidse theatergroep LEF. We voerden The Great Gatsby op en danslessen stonden dus ook op het programma. De levendige Charleston zorgde voor brandende benen en een steek in de zij, maar dit deed niet af aan het plezier. Tegen onze verwachtingen in hadden we de snelle passen binnen de kortste keren onder de knie. We slaakten vreugdekreten op het podium en waanden ons volledig in de betoverende jaren ’20.

De Charleston dans

In de jaren ’20 van de vorige eeuw zwoeren jongeren de stijve moralen en etiquette van hun ouders generatie af. Zowel de kapsels als de rokjes van dames werden korter. Jonge vrouwen dronken alcohol, rookten en droegen make-up. Ook de dansstijl van deze jaren was veel losser.

Dans je dun met de Charleston

De Charleston wordt gekenmerkt door vlug zwaaiende benen en wilde armbewegingen. De dans leent zich uitstekend voor het ontwikkelen van een individuele stijl, aangezien de dansers vrij zijn in hun creativiteit. De Charleston kent een vast basispatroon van voetenwerk, maar hierop bestaan talloze variaties. De dans kan alleen, in paren of in groepjes uitgevoerd worden. De knieën zijn tijdens de choreografie gebogen en er wordt laag gedanst. Oogcontact en een grote grijns zijn cruciaal!

Oorsprong van de dansbewegingen

Experts binnen de dansgeschiedenis geloven dat enkele Charleston-bewegingen uit Trinidad, Nigeria en Ghana kwamen. In 1903 verscheen de dans voor het eerst in zuidelijke zwarte gemeenschappen van de Verenigde Staten. De Charleston was oorspronkelijk veel wilder en minder gestileerd dan de balzaalversie. De oorsprong van de dansnaam is niet zeker, maar vermoed wordt dat de naam teruggeleid kan worden naar de stad Charleston in South Carolina.

Jump Session, Slim and Slam: Muziekinspiratie om zelf met deze passen aan de slag te gaan

Videovoorbeeld Charleston

Bron: ThoughtCo., What Is The Charleston Dance?

 

Meer inspiratie