Do the balboa!
‘We hadden nooit gedacht dat we samen dansend zo ontzettend veel plezier zouden hebben en al helemaal niet met een dans van bijna honderd jaar geleden. Ik ben bang dat we al shuffelend nog flink wat dansschoenen zullen verslijten.’
Auteur en foto's: Lenny Moeskops
Via een goede kennis ontmoette ik Jappe Klarenbeek en zijn vriendin Irene Kosten. Het gesprek ging al gauw over dans. Want de twee hebben niet alleen hun hart aan elkaar verloren, maar ook aan een dans die balboa heet. Ze ontmoetten elkaar tien jaar geleden als figuranten bij de Nederlandse Opera. Om wat bij te verdienen bestond de mogelijkheid om ‘licht te lopen’, wat wil zeggen dat als er een lichtplan voor een voorstelling gemaakt moet worden, er mensen nodig zijn om de plek in te nemen van de solisten, om de spots goed af te stellen. Op zekere avond moest er een scene uitgelicht worden en stonden ze drie uur naast elkaar, tijd genoeg om de vonk over te laten springen en hopeloos verliefd te worden
Hun liefde voor balboa begon, toen ze samen op de bank een film zagen waarin een swingdans werd gedanst. Zij wilden ook zo swingen! ‘Op zoek naar lessen kwamen we terecht op de website van de Amsterdamse dansschool Swingstreet van Monique Gerrets en Michel Hendriksen. Daarop stond een erg leuk filmpje waarin Olivier Harouard en Natasha Devyatkina balboa dansen. Toen waren we helemaal verkocht.’
Snel voetenwerk
Zelf kom ik uit het dansvak – 15 jaar heb ik een zang- en dansgroep geleid – maar van balboa had ik nog nooit gehoord. Mijn interesse was gewekt en ik vroeg Irene en Jappe meer te vertellen over deze ‘vergeten’ danssoort en te poseren voor de camera.
Balboa, een combinatie van pure bal en bal swing, stamt uit de jaren ’20 en werd voor het eerst gedanst in Californië. In Balboa Peninsula, een buurt van Newport Beach. Omdat het in de populaire strandplaats altijd erg druk op de dansvloer was en de ruimte efficiënt moest worden gebruikt, dansten de mensen met hun bovenlijf dicht tegen elkaar aan, met daaronder heel snel voetenwerk op het kleine stukje van de dansvloer dat hen ter beschikking stond.
Deze manier van dansen werd pure bal genoemd en is in de jaren ’20-30 vermengd met charleston en lindyhop. Met de nieuwe danspassen, moesten de dansparen verder uit elkaar dansen en zo ontstond bal swing. Deze twee verschillende stijlen vormen samen balboa.
Kek vestje
In de jaren ’50 raakte balboa een beetje uit, maar de danssoort bloeide in de jaren ’80 weer op toen een aantal jonge retro-dansliefhebbers op zoek ging naar de roots van balboa en les nam bij enkele dansers van het eerste uur. Zo werd nieuw leven in de dans geblazen.
Balboa wordt gedanst op snelle, swingende muziek. In Nederland bijvoorbeeld op die van Doctor Bernard and His Swing Orchestra en van het Thomas Baggerman Trio, dat in de jazzy-zigeunerstijl van Django Reinhardt speelt. Vooral de originele muziek uit de jaren twintig en dertig is bij de dansers heel populair.
Swingdansers vinden het leuk om in vintagekleding te lopen, maar maken er niet echt een levensstijl van, hoewel sommige enthousiastelingen er best ver in gaan. Er is geen vereiste kleding. Dames dragen graag een rok of jurkje en schoenen met hoge hakken, de heren een wijde pantalon met een kek vestje en hoedje.
Balboa is in Nederland nog niet zo populair als lindyhop, maar groeit gestaag. In het Amsterdamse grand-café/restaurant De Kompaszaal in de voormalige K.N.S.M.-hal is elke vrijdag de dansavond Swing out of pocket (SOOP). Daar kan je ook andere swingdansen beoefenen. Op de laatste zaterdag van de maand is er in CREA ‘Only balboa social dance’. En in Rotterdam verandert Kantine Walhalla elke maand in de Roffa Swingsalon.
Meer informatie: www.swingstreet.nl
Website Lenny Moeskops: www.lemo-photography.com
Dit artikel is eerder verschenen in Dans Magazine 4 2013 en is geschreven door Lenny Moeskops