Twist

Oorsprong

In 1955 schreef Hank Ballard een lied genaamd ‘The Twist’. Op dit nummer werd de twist al door de jongeren gedanst, voordat het in de vroegen jaren ’60 populaire werd. Dat gebeurde pas toen Chubby Checker op nationale televisie tijdens de American Band Stand show de twist op het nummer danste. 

Bekijk hier hoe Chubby Checker na 40 jaar na zijn debut ‘The Twist’ nog eens doet tijdens de Amerikaanse TV-show ‘Today Show’. 

 

Waarom werd deze dans zo populaire? 

De twist zorgde ervoor dat generatiekloof kleiner werd en verschillende leeftijden samen begonnen te dansen. Ouders begrepen de rock en roll muziek en levensstijl van de jongeren niet, maar toen deze dans onder de ‘oudere’ generaties werd gedemonstreerd en geïntroduceerd, sloeg dit aan. Deze eenvoudige dans was makkelijk te leren en bleek voor sociale cohesie te zorgen. 

Hoe doe je de twist? 
De twist bevat makkelijke elementen zoals het roteren van je armen, heupen en voeten. Een makkelijke manier om te onthouden hoe je de twist doet is het nadoen van het uitdrukken van een sigaret:
Plaats de bal van je voet op de grond en twist totdat de sigaret uit is. Terwijl je dit doet, beeld je je in dat je je rug afdroogt met een handdoek door deze van de ene kant naar de andere kant te schuiven. 

De twist wordt gezien als een sociale dans, omdat deze vaak in een groep mensen wordt gedaan of met een danspartner. Toch hoeft dat niet altijd en kan deze ook alleen worden gedaan, omdat er geen aanraking aan te pas komt. 
De dans kan op alle muzieksoorten worden gedaan. Populaire twist bewegingen die nu nog steeds bekend zijn, zijn onder andere: mashed potato, the monkey, the swim en the funky chicken

Bekijk hier de uitleg over de twist: 

 
evolutie van dans ,dansen door de jaren heen
Reportage - 24 jan 2020

Dans beweegt zich mee met de tijd. Vooral in de jaren 1920 tot 2000 was er een grote verandering in dans. Zo heeft elk decennium een specifieke dansstijl.

Abonneren op Twist