Bachata

Wat is bachata, hoe voer je het uit en waar kun je het doen en leren? De Domicaanse partnerdans wordt gedanst over de gehele wereld. Er zijn geen strakke regels. In zijn algemeenheid varieert de dansstijl tussen snelle bachatas die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachatas die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact.

Geschiedenis van Bachata

Bachata is in de eerste plaats een romantisch muziekgenre uit de Dominicaanse Republiek. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw op het platteland van de Dominicaanse Republiek, waar de arme bevolking samenkwam aan het eind van de dag om door middel van muziek hun ongenoegen te uiten over hun armoedige situatie.

Het muziekgenre werd in eerste instantie Amargue genoemd, wat ‘bitterheid’ betekend. Het slechte imago van de Amargue werd in de jaren zestig alleen nog maar versterkt doordat het in de steden werd gespeeld in de kroegen en de bordelen. Vanaf de jaren negentig ontstond er een ware revolutie toen het genre een modernere weg insloeg. De middenklasse van de bevolking begon de muziekstijl te waarderen, en de naam Amargue verdween om plaats te maken voor de huidige term Bachata.

De Bachata dans

De bachata dans werd voor het eerst uitgevoerd op de Dominicaanse republiek. Het wordt gedanst in een vierkwartsmaat, waarbij de basispas bestaat uit een stap opzij (tel 1), het aansluiten met de andere voet (tel 2), nog een stap opzij (tel 3) en opnieuw aansluiten met de andere voet waarbij geëindigd wordt in een tap (tel 4). De volgende vier tellen wordt deze basispas herhaald, maar dan de andere kant uit, waarbij wordt vertrokken met de voet die op de vierde tel de tap heeft gemaakt. De basispas kan zowel in de klassieke danshouding - met de rechterhand op de rug van de partner - als in de open houding – waarbij man en vrouw elkaars handen vasthouden – worden gedanst.

Verschillende Bachata dansstijlen

Bachata Dominicana 

In deze Dominicaanse stijl wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij salsa) worden nooit gemaakt. Het leuke aan deze stijl is dat de vrouw vaak begint met dansen en, of dit nou op de eerste, tweede, derde of vierde tel is, de man zich hieraan aanpast! Dit kan onder andere afhangen van de baslijn. Zonder na te denken wordt begonnen op die tel die het beste past bij de song die gespeeld wordt.

Antilliaanse stijl

Op Curaçao is een bachata danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een 'hopje' wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo'n hopje een vast onderdeel is van bachata dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.

De ‘traditionele’ stijl

Met ‘traditionele’ stijl wordt de eerste niet-Carraïbische versie van de Bachata bedoeld, zoals die werd gedanst in de VS en Europa. Deze stijl van de Bachata wordt wereldwijd het meest gedanst, mede dankzij de dansscholen. Het kenmerkt zich door een klassieke danshouding met veel lichaamscontact tussen beide danspartners, veel heupbewegingen en sensuele moves. Snel voetenwerk kom je niet tegen in deze stijl, maar wel enkele draaien. Op dansscholen wordt geleerd om op de eerste tel van de maat te beginnen, waarmee de muziekmaat (van vier tellen) samenvalt met de dansmaat.

Bachata Moderna

Bachata Moderna representeert de volgende evolutie van de bachata dans. Het kenmerkt zich door het kruisen van de voeten op de tweede tel, in plaats van het aansluiten van de voeten in de gewone basispas. Naarmate de Bachata populairder werd bij goede dansers, ontstond ook de vraag naar ingewikkeldere figuren, patronen en draaien, wat resulteerde in de Bachata Moderna. Het bevat veel elementen uit andere dansen, zoals de Cha Cha, de Zouk en de Tango. Artiesten als Aventura, Dominic Marte en 4ever gaven met hun nieuwe Urban Bachata muziek deze dansstijl een duwtje in de rug

Bachata
Reportage - 4 aug 2021

De bachatadans komt uit de Dominicaanse Republiek en wordt gedanst in een vierkwartsmaat. Wil je deze sensuele dans leren met je danspartner? We geven je een les voor beginners!

Dansstijlen
Reportage - 4 jan 2021

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

Foto Tim Gouw via Unsplash
Reportage - 8 jan 2017

De echte dansliefhebber zal tijdens geen vakantie geen kans laten liggen om lekker te dansen. Bij deze reisbestemmingen staat muziek en dans centraal.

Salsadans © David Zepeda
Blog - 13 dec 2016

Een van de meest besproken onderwerpen onder dames, als het gaat om dansen, is ‘ten dans gevraagd worden’. Niets is zo erg als aan de kant blijven staan.

Blog - 14 nov 2016

Ben jij een beginnende danser? Of ken je zelf mensen die net begonnen zijn met dansen? In al deze gevallen raad ik je aan om vooral verder te lezen!

Open dag DA Dance studio
Nieuws - 3 dec 2015

Zondag 3 januari 2016 OPEN DAG bij DA Dance Studio in Rotterdam. Doe mee met gratis dansworkshops in zowel solo als partnerdansen zoals moderne dans, Afrikaanse dans, jazz, partneracrobatiek, klassiek ballet en Braziliaanse Zouk. Ervaar de verschillende dansstijlen en geniet van een gezellig dagje uit voor jou en je vrienden!

Nieuws - 12 aug 2014

Wil jij salsa dansen met internationale, professionele dansers? Kom dan eind augustus naar de 16e editie van het Haarlem Salsa Festival. Dit jaar wordt het zaterdagfeest gehouden in de grote zaal van de Filharmonie, een zaal met grote orgels en ruimte voor meer dan 2.000 salsadansers.

Nieuws - 5 feb 2014

Aankomende zaterdag 8 februari organiseert Latin Life een dansfeest in Alphen aan den Rijn met voorafgaand een mini bootcamp Kizomba. Om dit feest voor een grote doelgroep toegankelijk te maken is de entree en het parkeren geheel gratis.

Nieuws - 2 dec 2013

Elke maand vindt er in de Wet ’n Wild Social Club in Alphen aan den Rijn een gezellig dansfeest plaats. Op zaterdag 14 december is dat de Glitter & Glamour Latin Party. De Surinaamse live band 2-Remember zorgt ervoor dat je de hele avond kunt swingen.

Nieuws - 28 okt 2013

Het programma van de twintigste Latin Dance Night is compleet. Voor deze dansavond in Groningen op zaterdag 9 november staat onder meer het Cubaanse dansorkest Los Van Van op het programma, evenals het Dominicaanse gezelschap Grupo Extra, dat een mix van bachata moderno en urban merengue brengt.

Abonneren op Bachata