Home » Blogs

Help, welke dans moet ik kiezen? Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk?

14 november 2016 - Redactie

Ben jij een beginnende danser? Of ken je zelf mensen die net begonnen zijn met dansen? Of ben je iemand die nog nooit een stap van zijn/haar leven op de dansvloer heeft gezet? In al deze gevallen raad ik je aan om vooral verder te lezen!

Want of je nu een doorgewinterde danser of een absolute beginner bent; het is niet vreemd dat je al snel verdwaald raakt in het hedendaagse danslandschap waar termen als Urban Kiz, Sensual en Mambo On2 je om de oren vliegen alsof er ‘Dansperanto’ wordt gesproken. In het artikel van vandaag help ik je wegwijs te worden in het landschap van de Salsa, Bachata, Kizomba en Zouk. Are you ready? Lets Go!

Salsa

Oke, ik geef toe: ik ben niet helemaal objectief. Want dit is de dans waar ik persoonlijk zo’n 23 jaar geleden mijn hart aan verloor en nog altijd hopeloos verliefd op ben: de Salsa!

Met haar grote variëteit aan instrumenten en de velen invloeden van zowel Afrikaanse, Cubaanse en Jazz achtige ritmes, is Salsa zonder enige twijfel de meest uitdagende, gevarieerde en rijke muzieksoort van de vier. Voor een absolute beginner lijken veel Salsa nummers op elkaar. En dat terwijl veel nummers een geheel eigen sound hebben. Toch krijgen de meeste mensen bij het horen van de Salsa direct zin om te bewegen.

Er zijn verschillende soorten Salsa muziek. De drie meest bekende muziek stijlen binnen de Salsa zijn de Salsa Romantica, Salsa Dura en de Salsa Cubana. Naast deze verschillende muziekstijlen zijn er ook verschillende dansstijlen binnen de Salsa.

Los Angeles Salsa

Dit is onder de beginnende en (half)gevorderde dansers de meest populaire stijl. Binnen deze stijl wordt voornamelijk op de eerste tel van de muziek gedanst. De heren stappen op deze eerste tel naar voren met links en de dames naar achter met rechts. Op de vijfde tel stapt de man met rechts naar achteren en de dame links naar voren. Deze stijl werd in de jaren '90 vooral bekend in Los Angeles om het hoge gehalte aan spectaculaire moves.

New York Salsa

Deze stijl is vooral bekend geworden door Eddy Torres uit New York. Deze danser, docent en choreograaf heeft met zijn enorme charisma veel geweldige dansers voortgebracht. Deze stijl wordt op de tweede tel van de muziek gedanst en wordt ook wel Mambo of Mambo On2 genoemd. Hoewel er dansscholen zijn die vanaf het begin mensen leren om op deze tweede tel te dansen, is deze stijl van salsadansen in Nederland vooral populair onder de gevorderde dansers.

Salsa Cubana

De naam zegt het al: de Cubaanse Salsa stijl. Bij deze stijl wordt zowel op de eerste, tweede als derde tel gedanst. Bij de Salsa Cubana wordt niet, zoals bij de Los Angeles of New York stijl, in een rechte lijn gedanst maar dansen de heer en dame om elkaar heen in een cirkelbeweging. En hoewel de basis van de Salsa op Cuba kan worden gevonden in dansen als de Son, is de Salsa zoals we deze nu kennen ontstaan in New York.

Bachata

De Bachata is afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. In Nederland starten de meeste mensen met het leren van Bachata als ze de basis van de Salsa eenmaal te pakken hebben. Toch is het geen enkel probleem om zonder enige basis de Bachata te leren. Ook binnen de Bachata zijn er diverse stijlen:

Bachata Dominicana

De oorspronkelijke Bachata is de Bachata Dominicana. Deze stijl staat vooral bekend om het snelle voetenwerk en het spelen met de muziek.

Bachata Moderna

In Nederland is nog altijd de Bachata Moderna het meest populair. Deze stijl wordt vooral in een zijwaartse beweging gedanst en combineert veel elementen uit de Salsa met de Bachata.

Bachata Sensual

Inmiddels is wereldwijd de Bachata Sensual in opkomst. Deze stijl is ontstaan in Spanje en in deze stijl worden veel elementen uit de Bachata Moderna gecombineerd met de Zouk.

Kizomba

Kizomba heeft, anders dan de Salsa en de Bachata, geen omweg gemaakt via het Amerikaanse continent om in Europa aan te komen. De Kizomba komt rechtstreeks uit Afrika en vindt haar oorsprong in Angola. De Kizomba heeft in korte tijd een vaste plek verovert in de danswereld en is vooral populair onder de wat jongere dansers. Terwijl er steeds meer 100% Kizomba feesten worden georganiseerd vind je op de grotere ‘mix-feesten’ ook een aparte Kizombazaal.

Ook binnen de Kizomba zijn er in korte tijd verschillende stijlen ontstaan waaronder de Uban Kiz en Kizomba Fusion. Hoewel de basispassen van de Kizomba eenvoudig zijn kent de dans een enorme diepgang door de grote diversiteit aan mogelijkheden met de partner.

Zouk

Gedurende velen jaren was de Zouk naast de Salsa de meest populaire dans in Nederland. Nog altijd kent de Zouk een trouwe groep dansers die met elkaar, wereldwijd, een bijzondere eenheid vormen. Kenmerkend voor de Zouk is het grote gehalte aan vrije improvisatie. Hierdoor is de Zouk voortdurend in ontwikkeling en een waardevolle inspiratiebron voor bijvoorbeeld de Bachata Sensual. De Zouk is als muziekgenre ontstaan in 1979 door de band Kassav en kent als muziekgenre dezelfde basiscomponenten als de Kizomba.

Tenslotte

Natuurlijk is het helemaal aan jezelf te bepalen met welke dans je wilt starten. Over het algemeen starten mensen met het aanleren van de Salsa om vervolgens een van de andere stijlen erbij te leren. Toch is het, zoals aangegeven, ook goed mogelijk om meteen met een van de andere stijlen te beginnen.

Dit blog is al eerder verschenen op de site van SalsAventura.

Redactie