Home » Reportage
Foto Tim Gouw via Unsplash

Denk eens na over een dansvakantie

De echte dansliefhebber zal tijdens een vakantie geen kans laten liggen om lekker te swingen en los te gaan op de dansvloer in de avonduurtjes. Wie er echt geen genoeg van kan krijgen, kan ook kiezen voor een vakantie waarin muziek en dans geheel centraal staan. Dansvakanties zijn verkrijgbaar voor beginners en gevorderden, jong en oud, singles of stelletjes en er zijn veel leuke bestemmingen!

Tijdens een dansvakantie kun je workshops in verschillende dansstijlen volgen, lekker feesten en populaire danslocaties bezoeken. Natuurlijk kun je ook één van de populaire danslanden op eigen houtje verkennen. Maar welke landen staan nu echt bekend als danstoppers? We hebben de leukste dansspots voor je op een rijtje gezet.

Cuba

In Cuba worden veel stijlen gedanst, waaronder de Salsa, Reggaeton, Chacha en de Tango. Maar een echte Cubaanse dans (en muziekvorm) is de Mambo. Als onderdeel van de Latin-American dansvormen, kent deze dans haar oorsprong in de Rumba. Deze opzwepende volksdans zorgt gegarandeerd voor een feest waarbij je lekker uit de heupen gaat dansen. Calle 62, een bar en nachtclub in Veradero is een echte aanrader om lekker te dansen. Ook bij Disco Macumba, Disco Turquino of Dos Gardenias in Havana is het altijd feest.

India

India staat vooral bekend om haar voortreffelijke keuken en de vermakelijke Bollywoodfilms, maar het land kent daarnaast ook een rijke danscultuur. De Carnatische muziek uit het zuiden van het land en de Hindoestaanse klanken uit het noorden zijn de meest populaire muzieksoorten. Odissi, Kathakali en Bharata Natyam bijvoorbeeld, zijn enkele traditionele dansvormen die op deze muziek gebaseerd zijn. De kenmerken van deze dansvormen zijn de vloeiende en sierlijke bewegingen en in de Odissie dans is ook de stilstaande houding een belangrijk element. Kathakali is daarentegen een unieke dans waarin ook elementen van drama terug te vinden zijn.

Wie in India wil dansen, zit in Calcutta helemaal goed. Deze stad ademt de dans! In het Culturele centrum "Rabindra Sadan" kun je bijna iedere avond de mooiste dansuitvoeringen aanschouwen en wie zelf een dansje wil wagen, kan prima terecht bij clubs als Tryst, Trilogy of Blue Frog in Mumbai.
 

Spanje

Natuurlijk mag Spanje niet ontbreken in dit lijstje. Met de Flamenco als meest bekende dans is Spanje uitgegroeid tot één van de topbestemmingen voor een heerlijke dansvakantie. De Spaanse dans is erg belangrijk in het land en bijna iedere regio heeft dan ook haar eigen dansvormen. Spanje heeft ieder seizoen talloze festivals waar je heerlijk kunt dansen. Wat bijvoorbeeld te denken van het Spaanse Carnaval (met Cádiz als toplocatie), of één van de vele muziekfestivals. Een typisch Spaans feest waarbij dans een centrale rol vervult is het Feria de Abril in Sevilla. Daarnaast vind je in heel Spanje plekken waar voor een prikkie een leuke danscursus is te volgen.