Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.
Paaldansen
Paaldansen is een combinatie van dans en acrobatiek met dansbewegingen die je uitvoert rond een verticale, stalen paal. Paaldansen wordt vaak gekoppeld aan het stereotype beeld van stripclubs en verleidelijke vrouwen, maar het is wel degelijk ook een sport, één waarbij kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen worden getraind.
Ontstaan Paaldansen
Het ontstaan van de dansvorm is terug te koppelen aan twee oosterse dansstijlen die van grote invloed zijn geweest op paaldansen zoals we het nu kennen: Chinese Pole (China) en Mallakhamb (India). Deze landen maakten als eerste gebruik van een paal bij het dansen en benaderden het object ieder op hun eigen manier.
De Chinese dansers gebruikten een paal bekleed met rubber en droegen hiervoor lichaambedekkende kleding om hun grip op de paal te verbeteren. De Indiase variant was oorspronkelijk een manier om worstelaars te trainen: het verhoogde hun snelheid en reflexen en verbeterde hun concentratie en coördinatie. In tegenstelling tot Chinese Pole vertoont Mallakhamb wat kleding betreft een grotere overeenkomst met het hedendaags paaldansen: om hun grip op de gladde houten paal te bevorderen, droegen zij juist minder kleding, vergelijkbaar met yoga-of zwemkleding.
Ontwikkeling Paaldansen
Omdat Canada in 1980 voor het eerst de danspaal in clubs introduceert, wordt paaldansen in toenemende mate gebruikt tijdens stripteaseroutines. Hierdoor is de dansvorm al snel niet meer weg te denken uit de Canadese clubs, en later ook Amerikaanse. Het duurt niet lang of de verleidelijke manier van dansen wint wereldwijd aan populariteit. De eerste paaldanslessen, scholen- en wedstrijden zijn al snel een feit. Ook ontstaat er spoedig erna een nieuwe variant op paaldansen, waarbij het niet gaat om entertainment, maar om een lichamelijke workout.
Nieuwe variant: Paalfitness
Deze nieuwe, sportieve variant wordt ook wel paalfitness genoemd en is bedoeld om kracht en lenigheid op te bouwen door middel van dansoefeningen aan de paal. Uiteindelijk moeten deze oefeningen er, net als bij algemeen paaldansen, sierlijk en vloeiend uitzien. Hierbij is het belangrijk dat je een goede spierbeheersing hebt. Ook werk je door middel van paalfitness aan je conditie, lenigheid en ritmegevoel.
Paaldanslessen- en workshops
Vandaag de dag wordt paaldansen volledig als sport geaccepteerd. Wereldwijd worden er zowel professionele als amateuristische paaldanswedstrijden gehouden die zijn gericht op de sportieve uitvoering van deze dansvorm, en bieden dansscholen- en studio’s lessen aan in paaldansen.
Ondanks onzekerheden – ‘ben ik wel lenig genoeg om te kunnen paaldansen?’ - en vooroordelen zoals de gedachte dat paaldansen iets voor in stripclubs is, groeit de populariteit van de dansvorm. Er worden dan ook steeds vaker paaldansworkshops gegeven, bijvoorbeeld tijdens open dagen van een dansschool.
Op dit moment loopt er vanuit de Internationale Pole Dancing Federation een campagne om paaldansen een officiële plek te geven in de Olympische Spelen in 2016.
Bronnen:
Wikipedia
Impact Sports Academy
Demi Jane
International Pole Dance Fitness Association
Elke dansstijl kent zijn kledingvoorschriften. Dans Magazinge heeft wat tips op een rijtje gezet over wat jij het beste kunt dragen in de les.
Goed nieuws! Er is weer goud gewonnen. Deze keer door Dineke Minten bij het WK paaldansen in Spanje.
Paaldanseres Marlo Fisken stelt zich vaak voor als acrobate om lastige vragen te voorkomen.
Ready 2 Move organiseert op 3, 4 en 5 juli 2015 een danskamp vol dansworkshops van So You Think You Can Dance-deelnemers Sarah M'Peti, Andrew Anthonia, Harold Luya en Sigourney Henning. Tevens zijn er drie dagen lang allerlei kampactiviteiten te beleven.
Op zondag 26 april vind het Nederlands Kampioenschap paaldansen plaats in Maaspoort Sports & Events te Den Bosch.
Fotograaf Ton van Til legde bij dansschool Chalans in ‘s-Hertogenbosch een bijeenkomst van paaldansers vast. Van Til: ‘Het had een hoger sportgehalte dan de meeste dans die ik heb gezien.
Verspreid door heel Nederland wordt op zaterdag 22 februari geprobeerd het wereldrecord paaldansen te verbreken. Hiermee wil de International Pole Sport Federation (IPSF) zoveel mogelijk geld ophalen voor de KWF Kanker Bestrijding.
De komende weken organiseert dansschool Chalans allerlei workshops paaldansen, burleske, gogo dance en cardio sensual.
Dansschool Chalans is wegens grote vraag naar paaldans-, burleske- en andere dansworkshops op zoek naar enthousiaste mensen die workshopinstructeur van één of meerdere van deze dansvormen willen worden. De workshops worden bijvoorbeeld aangevraagd voor vrijgezellenfeesten, vriendinnenuitjes of teamfeesten. Meld je nu aan als dansen jouw hobby is en je meer mensen enthousiast wilt maken.