Dineke Minten Ultra Pole Spanje Goud Parool Jinek

Nederlandse wordt wereldkampioen paaldansen

De Amsterdamse Dineke Minten (28) is zondag 22 juli in wereldkampioen Ultra Pole, oftewel paaldansen, geworden. Eerder dit jaar werd ze Nederlands kampioen paalsport. 'Ik heb er keihard voor getraind.'

Urenlang trainen

Even voor de duidelijkheid, paaldansen is topsport. "Het is een van de zwaarste sporten die er bestaan," zei Minten eerder tegen Het Parool. "Ik ken weinig sporters die hun hele lichaamsgewicht als een vlag zijwaarts op hun armen kunnen dragen." Minten traint urenlang per dag om haar houdingen en bewegingen te perfectioneren. En nou is die urenlange inspanning beloond met goud op de wereldkampioenschappen in Spanje. 

Opgesloten in toilet

Alleen ging er wel iets fout vlak voor Minten op moest voor het onderdeel paalsport, een ingestudeerde routine van vier minuten (zoals turnen). Vlak voor een ander optreden, toen zij nog even snel naar het toilet moest, sloot zij zich per ongeluk op in het toilet. Door dit incident was zij te laat. Maar gelukkig werd zij bevrijd door een van de hoogste bazen en mocht zij alsnog haar dans laten zien. Dat maakte haar verhaal natuurlijk geloofwaardig genoeg, grapte Minten bij Eva Jinek aan tafel. 

Uiteindelijk ging haar paaldansroutine niet zoals gepland, zei Minten in Jinek. Maar een dag later wist zij op het onderdeel Ultra Pole, een battle tussen twee paaldansers, alles uit de kast te halen wat nodig was voor een eerste plaats.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: