Salsa

Salsa foto Lance Cpl. Brian KesterSalsa is de zeer passionele dans met Cubaanse afkomst en wordt vaak genoemd met andere latin dansstijlen als de tango en de paso doble. Maar salsa heeft een hele eigen cultuur, muziek en techniek. De dansstijl komt uit de jaren 20 en wordt bijna altijd met een partner gedaan. Alhoewel er ook vormen zijn als salsa suelta die meer als linedance worden uitgevoerd. Salsa heeft zich  vanuit Zuid-Amerika over de hele wereld verspreid.

Geschiedenis van Salsa

Over het ontstaan van de salsa zijn er vele verhalen. De een zegt dat het in de jaren 20 is ontstaan, de ander in de jaren 40 en weer een ander meent dat salsa is ontstaan in de 18de eeuw. De stijl zou een Cubaanse achtergrond hebben, maar voor het eerst gezien zijn tijdens een concert in Venezuela. Zuid-Amerikanen zijn het er in ieder geval over eens dat salsa werkelijk is ontstaan in de arme wijken van de Caraïben. Het werd toen gecommercialiseerd in de Verenigde Staten. De Latino’s hebben er leren dansen op het strand en dankzij de beweging van de golven dansen zij op hun typische ritmische en vibrerende manier. Dit is de algemene opinie van de meeste Latino’s over het ontstaan van de salsa

Soorten Salsa

vdrg dansschoolEr zijn vele verschillende soorten salsa dansstijlen, die allemaal zijn te kenmerken met welk voet voor wordt gedanst en op welke tel. Vroeger werd er in Nederland alleen op de Antilliaanse stijl gedanst, wat altijd met rechtsvoor en op de derde tel gebeurde. Ondertussen zijn er verschillende salsastijlen bijgekomen waarbij er met linksvoor wordt gedanst, zoals: de Cubaanse, casino of LA salsa op de eerste tel, de New-Yorkse salsa op de tweede tel en de son op de vierde tel. Je hebt ook de Colombiaanse salsa waarbij behalve naar voren en achteren ook zijwaarts wordt gedanst.

Kenmerken van Salsa

Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten. Een set danspassen in een salsadans is onderverdeeld in acht tellen, verdeeld over twee maten van vier tellen. Omdat de 4e en 8e tel vaak een rust is, wordt er vaak op de volgende manier meegeteld: één, twee, drie. Vijf, zes, zeven.

SalsaEen salsadanser verandert zijn gewicht door de verplaatsing van de voeten, waarbij het bovenlichaam rechtop blijft. In het midden van het lichaam zitten natuurlijk de heupen, die essentieel zijn voor de salsa en heel wat heen en weer horen te bewegen. Degene die leidt in de salsa gebruikt niet alleen zijn armen om mooie figuren te maken, maar ook om de ander te leiden via signalen. De salsa blijft meestal ook in een lijn met alle andere dansers, in tegenstelling tot sommige andere latin dansstijlen. Salsa wordt gedanst in bars, clubs, restaurants, dansstudio’s, op feestjes en in de buitenlucht. Er zijn over de hele wereld veel salsa workshops en festivals. Bij salsa is het vooral de bedoeling, zoals bij de meeste dansstijlen, dat je zoveel mogelijk plezier hebt in het dansen. Samen of alleen.

Latin danskoppel. Foto via Pexels.com
Reportage - 3 sep 2018

Ben je nieuw in de salsa- en latin wereld? In dit artikel geven we je tips voor je eerste bezoek aan een salsa of latin feest.

Dansers in de dansschool. Foto: unsplash
Reportage - 12 jul 2018

Dansen met overtuiging, kun jij het? Vast wel, maar met behulp van een dansschool durf je het zeker. Wij zetten de dansschool in de spotlight.

Foto Tim Gouw via Unsplash
Reportage - 8 jan 2017

De echte dansliefhebber zal tijdens geen vakantie geen kans laten liggen om lekker te dansen. Bij deze reisbestemmingen staat muziek en dans centraal.

Salsadansers David en Paulina © flickr
Blog - 27 dec 2016 - Redactie

In de salsablog gaan we dit keer verder met de vraag 'hoe voorkom je dat je geweigerd wordt voor een dans?'  Ben jij wel eens geweigerd en wil je een oplossing? Lees het hier. 

Salsadans © David Zepeda
Blog - 13 dec 2016 - Redactie

Een van de meest besproken onderwerpen onder dames, als het gaat om dansen, is ‘ten dans gevraagd worden’. Niets is zo erg als aan de kant blijven staan.

Foto: Pixabay
Blog - 5 dec 2016 - Redactie

Ken jij alle fases in Salsamuziek? Dit blog leert je alle fases kennen, zodat je nog beter op de muziek kan dansen. 

Blog - 29 nov 2016 - Redactie

Wist je dat het dragen van goede dansschoenen heel veel voordelen heeft? Weet wat de eisen zijn van goede dansschoenen en voorkom zo pijnlijke gewrichten.

Blog - 14 nov 2016 - Redactie

Ken jij mensen die zoveel moeite met het vinden van de maat hebben, dat je denkt dat ze het nooit zullen leren? Of ben jij zelf zo iemand? Dit artikel helpt je opweg met de telling in Salsa.

Blog - 14 nov 2016 - Redactie

Ben jij een beginnende danser? Of ken je zelf mensen die net begonnen zijn met dansen? Of ben je iemand die nog nooit een stap van zijn/haar leven op de dansvloer heeft gezet? In al deze gevallen raad ik je aan om vooral verder te lezen!

Open dag DA Dance studio
Nieuws - 3 dec 2015

Zondag 3 januari 2016 OPEN DAG bij DA Dance Studio in Rotterdam. Doe mee met gratis dansworkshops in zowel solo als partnerdansen zoals moderne dans, Afrikaanse dans, jazz, partneracrobatiek, klassiek ballet en Braziliaanse Zouk. Ervaar de verschillende dansstijlen en geniet van een gezellig dagje uit voor jou en je vrienden!

Pagina's

Abonneren op Salsa