Salsa

Salsa foto Lance Cpl. Brian KesterSalsa is de zeer passionele dans met Cubaanse afkomst en wordt vaak genoemd met andere latin dansstijlen als de tango en de paso doble. Maar salsa heeft een hele eigen cultuur, muziek en techniek. De dansstijl komt uit de jaren 20 en wordt bijna altijd met een partner gedaan. Alhoewel er ook vormen zijn als salsa suelta die meer als linedance worden uitgevoerd. Salsa heeft zich  vanuit Zuid-Amerika over de hele wereld verspreid.

Geschiedenis van Salsa

Over het ontstaan van de salsa zijn er vele verhalen. De een zegt dat het in de jaren 20 is ontstaan, de ander in de jaren 40 en weer een ander meent dat salsa is ontstaan in de 18de eeuw. De stijl zou een Cubaanse achtergrond hebben, maar voor het eerst gezien zijn tijdens een concert in Venezuela. Zuid-Amerikanen zijn het er in ieder geval over eens dat salsa werkelijk is ontstaan in de arme wijken van de Caraïben. Het werd toen gecommercialiseerd in de Verenigde Staten. De Latino’s hebben er leren dansen op het strand en dankzij de beweging van de golven dansen zij op hun typische ritmische en vibrerende manier. Dit is de algemene opinie van de meeste Latino’s over het ontstaan van de salsa

Soorten Salsa

vdrg dansschoolEr zijn vele verschillende soorten salsa dansstijlen, die allemaal zijn te kenmerken met welk voet voor wordt gedanst en op welke tel. Vroeger werd er in Nederland alleen op de Antilliaanse stijl gedanst, wat altijd met rechtsvoor en op de derde tel gebeurde. Ondertussen zijn er verschillende salsastijlen bijgekomen waarbij er met linksvoor wordt gedanst, zoals: de Cubaanse, casino of LA salsa op de eerste tel, de New-Yorkse salsa op de tweede tel en de son op de vierde tel. Je hebt ook de Colombiaanse salsa waarbij behalve naar voren en achteren ook zijwaarts wordt gedanst.

Kenmerken van Salsa

Salsa is geen statische stijl maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten. Een set danspassen in een salsadans is onderverdeeld in acht tellen, verdeeld over twee maten van vier tellen. Omdat de 4e en 8e tel vaak een rust is, wordt er vaak op de volgende manier meegeteld: één, twee, drie. Vijf, zes, zeven.

SalsaEen salsadanser verandert zijn gewicht door de verplaatsing van de voeten, waarbij het bovenlichaam rechtop blijft. In het midden van het lichaam zitten natuurlijk de heupen, die essentieel zijn voor de salsa en heel wat heen en weer horen te bewegen. Degene die leidt in de salsa gebruikt niet alleen zijn armen om mooie figuren te maken, maar ook om de ander te leiden via signalen. De salsa blijft meestal ook in een lijn met alle andere dansers, in tegenstelling tot sommige andere latin dansstijlen. Salsa wordt gedanst in bars, clubs, restaurants, dansstudio’s, op feestjes en in de buitenlucht. Er zijn over de hele wereld veel salsa workshops en festivals. Bij salsa is het vooral de bedoeling, zoals bij de meeste dansstijlen, dat je zoveel mogelijk plezier hebt in het dansen. Samen of alleen.

Dansstijlen
Reportage - 4 jan 2021

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

Spotify afspeellijsten dans
Reportage - 20 dec 2019

Muziek is een essentieel voor het dansen. Deze zeven Spotify afspeellijsten kunnen je helpen met het vinden van dansmuziek.

Dansschoenen onderhouden tips
Reportage - 10 dec 2019

Dansschoenen zijn er speciaal voor gemaakt om jou te helpen met dansen, het is daarom belangrijk om ze te onderhouden. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

dans dance kleding dresscode
Reportage - 3 okt 2019

Elke dansstijl kent zijn kledingvoorschriften. Dans Magazinge heeft wat tips op een rijtje gezet over wat jij het beste kunt dragen in de les.

dans vakantie salsa
Reportage - 26 sep 2019

Dansreizen worden steeds meer een trend. Niet alleen om een dansoptreden mee te maken, maar ook om zelf dansen te leren van een professional.

Latin danskoppel. Foto via Pexels.com
Reportage - 3 sep 2018

Ben je nieuw in de salsa- en latin wereld? In dit artikel geven we je tips voor je eerste bezoek aan een salsa of latin feest.

Dansers in de dansschool. Foto: unsplash
Reportage - 12 jul 2018

Dansen met overtuiging, kun jij het? Vast wel, maar met behulp van een dansschool durf je het zeker. Wij zetten de dansschool in de spotlight.

Foto Tim Gouw via Unsplash
Reportage - 8 jan 2017

De echte dansliefhebber zal tijdens geen vakantie geen kans laten liggen om lekker te dansen. Bij deze reisbestemmingen staat muziek en dans centraal.

Salsadansers David en Paulina © flickr
Blog - 27 dec 2016 - Redactie

In de salsablog gaan we dit keer verder met de vraag 'hoe voorkom je dat je geweigerd wordt voor een dans?'  Ben jij wel eens geweigerd en wil je een oplossing? Lees het hier. 

Salsadans © David Zepeda
Blog - 13 dec 2016 - Redactie

Een van de meest besproken onderwerpen onder dames, als het gaat om dansen, is ‘ten dans gevraagd worden’. Niets is zo erg als aan de kant blijven staan.

Pagina's

Abonneren op Salsa