Home » Reportage
Dansschoenen onderhouden tips

5 tips voor het onderhouden van je dansschoenen

Dansschoenen zijn er speciaal voor gemaakt om jou te helpen met dansen. Spitzen helpen je om langer op je tippen te dansen. Hip-Hop sneakers helpen met het vergroten van bewegingsvrijheid. Salsa schoenen helpen je om makkelijker te draaien op de dansvloer. Het is daarom best belangrijk om je schoenen te onderhouden. Hieronder staan vijf tips om je dansschoenen te onderhouden.  

1.    Draag ze alleen op de dansvloer

Je dansschoenen als demi-pointes hebben een speciale zool aan de onderkant. Die speciale zool bestaat meestal uit suède. Door deze speciale zolen kan je gemakkelijk draaien en je hebt tegelijkertijd grip. Het vuil en natheid van buiten verpest je zool. Bewaar je dansschoenen dan ook alleen voor de dansvloer.

2.    Laat ze uitdrogen

Na een zware dansles of voorstelling, stop je dansschoenen niet gelijk in je tas. Laat ze even luchten, want je hebt best gezweet in je schoenen. Dat is belangrijk omdat het je schoenen beschadigt en laat vervelende luchtjes achter. Leg de dansschoenen op een droge plek, maar niet op de verwarming! Geen tijd om ze te laten drogen, haal ze dan meteen bij aankomst thuis weer uit de tas om ze vervolgens als nog te uit te drogen. Een extra paar als je vaak met nog natte schoenen lest of optreedt, kan zeker van gemak zijn.

3.    Stop je schoenen in de vriezer

Zijn je spitzen niet meer stevig? Stop ze in de vriezer! Klinkt gek, maar door je spitzen in de vriezer te doen worden ze weer wat steviger. Kou heeft een positieve invloed op je spitzen integendeel tot warmte.  Door warmte maakt de zool en het teenblok zachter.

4.    Los de veters

Als je dansschoenen hebt met veters is het belangrijk dat je deze steeds los maakt. Als je dat niet doet raakt je schoen uit vorm. Maak daarom je veters los als je je schoenen uit doet en opbergt.

5.    Verstevig je spitzen

Om te vermijden dat de tip van je spitzen verslijt kan je ze verstevigen. Breng een laagje transparante nagellak aan op de tippen van je spitzen, hierdoor worden ze steviger. Vergeet dan niet om ze daarna met hars te behandelen anders glijd je uit. Hoewel je de levensduur van de spitzen hierdoor wat kan verlengen, en langer op kan blijven trainen, is dat op voorstellingsniveau wel anders. Dan gebruiken ballerina’s soms wel twee paar spitzen per voorstelling.

 

 

 

Bronnen: unionsalsadancecompany, domyos, dansschoenenwinkel

 

 

Meer inspiratie