Interview Brijoux met Brigitte

Brigitte verkoopt danshakken: ‘‘Toen ik terugkwam uit Amerika wilde iedereen weten waar ik ze had gekocht’’

Brigitte Smits heeft haar eigen webshop genaamd 'Brijoux' voor dansschoenen die gebruikt kunnen worden voor dansstijlen als salsa en de tango. Ze vertelt ons over hoe ze is begonnen en wat ze het leukste vindt aan haar werk.

Een eigen webshop beginnen

Brigitte is zelf op haar zesde begonnen met stijldansen en ging later over naar salsa. “Ik heb op een gegeven moment ook lesgegeven in salsadansen. Voornamelijk in Nederland, maar ik gaf ook een half jaar les in Los Angeles. Toen ik terugkwam uit Amerika had ik dansschoenen meegenomen die ik daar had gekocht. Mijn vrienden en kennissen vonden die erg mooi en wilde weten waar ik die vandaan had.”

Een vriendin van Brigitte heeft toen voorgesteld om een bedrijfje of webshop te beginnen waar ze zulke schoenen kon verkopen. “Eerst vond ik dit geen goed idee aangezien ik geen geld of spullen had. Maar met wat hulp heb ik toch besloten om het te doen. Nu heb ik een heel team dat me helpt met de webshop.”

Dansschoenen voor tango en salsa

“Ik verkoop allemaal verschillende soorten dansschoenen voor salsa en tangodans. Deze verkoop ik aan iedereen, ook aan professionele dansers.” Deze dansers komen dan soms bij Brigitte thuis om de schoenen te passen, of ze passen de schoenen bij de dansschool. “Ik werk ook met sommige dansscholen samen, dus dan kan ik makkelijk de schoenen opsturen zodat de dansers ze kunnen passen.”

Tango en salsa gaan niet uit de mode

Het leukste aan haar werk vindt Brigitte het blij maken van de mensen die de schoenen kopen. “Ik vind het belangrijk dat mijn klanten goed worden geholpen en dat ze naar huis kunnen gaan met goede schoenen. En gelukkig blijft er ook nog steeds vraag naar deze schoenen. Heel veel mensen blijven tango en salsa dansen. Het gaat niet zo snel uit de mode. Nu met corona is het natuurlijk wel wat minder, aangezien mensen niet kunnen dansen op het moment, maar als er zo meteen wat meer mag hopen we weer veel te verkopen.”


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Bijzondere momenten

Een bijzonder moment dat Brigitte heeft meegemaakt tijdens de jaren dat ze gewerkt heeft was het meegaan op een salsaboot tijdens koninginnendag. “Daar hebben mensen mij toen gevraagd of ze schoenen mochten lenen. Ze hadden namelijk een soort bowlingbaan in gedachten voor dansschoenen. Ook heb ik wel eens mensen gehad die schoenen kochten voor een feest. Die danste toen tot vier uur en de volgende dag wilde ze de schoenen ruilen, omdat ze pijn deden aan de voeten. Dit vond ik een beetje raar.”

De toekomst

“In de toekomst zou ik nog graag wat meer op feesten en festivals voor salsa en tango willen staan voor de verkoop van mijn schoenen. Ik hoef niet per se mijn collectie te vergroten. Wij hebben al een hele grote collectie voor die stijlen en we willen graag zo door blijven gaan.”

Meer inspiratie