Tango

Tango. foto vinneyGeschiedenis van Tango

De tango ontstond aan het eind van de negentiende eeuw in de buitenwijken van Buenos Aires. Daar leefden veel immigranten die Europa waren ontvlucht in de hoop in Argentinië een beter bestaan te vinden. De muziek die ontstond was een mix van de Cubaanse habanera, de door Afrikaanse slaven geïntroduceerde candombé en de muziek van de gaucho’s (Argentijnse cowboys). Ook Spaanse en Italiaanse invloeden speelden een grote rol. Door het verlangen van de immigranten-kinderen naar dat verre onbekende vaderland, kreeg de tangomuziek na verloop van tijd een weemoedig karakter.

In eerste instantie werd de muziek gespeeld met gitaar, viool en fluit. Pas later deed de uit Duitsland afkomstige bandoneon zijn intrede. Nu is dit instrument het meest typerend voor tangomuziek.

Componisten van Tango

Bekende componisten van ‘oude’ tangomuziek zijn Osvaldo Pugliese, Juan d’Arienzo, Carlosdi Sarli, Annibal Troilo en Francisco Canaro.

Toen de tango eind jaren vijftig van de vorige eeuw aan populariteit verloor door de opkomst van de jazzmuziek introduceerde Astor Piazzolla de ‘tango nuevo’, een moderne variant van tangomuziek.

Waarschijnlijk kennen de meeste Nederlanders de muziek van Piazzolla van de huwelijksdag van Máxima en Willem-Alexander. Met het nummer ‘Adiós Nonino’ ontlokte bandoneonist Carel Kraayenhof de Argentijnse Máxima een traan.

Tangostijlen

Milonguerostijl
Dit is een ‘gesloten’, intieme manier van dansen waarbij de vrouw de arm om de nek van de man slaat. Deze stijl wordt het meest gedanst in de drukke salons in Buenos Aires. Omdat de bewegingen klein zijn, worden de andere dansers niet gehinderd.

Tango de salon
Dit is een half-open stijl waarbij iets meer ruimte is voor het maken van figuren. Kijk hier voor een voorbeeld.

Tango fantasia
Een open stijl vol met draaien en figuren. Kijk hier voor een voorbeeld

Milonga
Dit is een snelle en zeer ritmische variant van de tango (De term ‘milonga’ betekent ook wel tangosalon). Kijk hier voor een voorbeeld

Tangowals
Een wals-versie van de tango, kijk hier voor een voorbeeld

Met dank aan Tangoschool El Compas

Cartoon over Tango, dans
Blog - 4 dec 2018 - Redactie

Helaas is #metoo ook op de dansvloer te vinden. Een stripverhaal over Tango en grenzen stellen.

Foto Gabriela Zuarez
Blog - 3 jul 2018 - Redactie

Choreograaf-dramaturg Gabriela Zuarez vertelt over haar kennis-uitwisselingsproject bij ICK Amsterdam. Daaraan biedt ze dansers de kans om mee te werken.

Nieuws - 16 apr 2018

SBS 6 komt met een nieuw dans programma. In “Dance as once” gaat het er vooral om als dansgroep zo synchroon mogelijk te dansen.

Tango. Bron: Wikimedia Commons
Reportage - 27 jul 2017

Het ontstaan van de Tango gaat inmiddels meer dan 100 jaar terug, maar waar komt de Tango nu eigenlijk vandaan?

Reportage - 25 jan 2017

Dans kan wereldwijd gebruikt worden om met elkaar te communiceren, zonder dat je dezelfde taal spreekt. Tijdens een bezoek aan een ander land kom je gegarandeerd in aanraking met de volksdans, zeker als liefhebber!

Foto Tim Gouw via Unsplash
Reportage - 8 jan 2017

De echte dansliefhebber zal tijdens geen vakantie geen kans laten liggen om lekker te dansen. Bij deze reisbestemmingen staat muziek en dans centraal.

© Gabriela Malerba
Nieuws - 18 aug 2016

De nieuwe dansfilm ‘Ultimo Tango’ neemt je mee naar het Buenos Aires van de jaren ’40 waar een liefde opbloeit tussen twee tangodansers. Première: 21 augustus tijdens het Latino Americano Film Festival in Rotterdam.

Finalisten Hoofdklasse Adults Standaard, © NADB
Nieuws - 30 mei 2016

De tweede officiële Nederlandse kampioenschappen van 2016 zijn gedanst in de discipline Standaard. Op 21 mei streden de Senioren tot aan de Junioren voor de titel in hun beste categorie en op 22 mei deden de Professionals en Adults van de NADB hetzelfde.

Het Nederlands kampioenschap dansen werd gehouden in Krasnapolsky, nadat burgemeester De Vlugt het dansen weer toestond in 1924.
Interview - 8 okt 2015

Onze hoofdredacteur is in Het Parool door Patrick Meershoek geïnterviewd over dans en zedelijkheid. Een eeuw geleden was de tango verboden in Amsterdam.

Argentijnse tango van Groningen tot Maastricht
Nieuws - 23 sep 2015

De roemruchte jaren van tangosalon La Pasión heeft oprichter Johan Meijering gevangen in het boek  'Argentijnse tango van Groningen tot Maastricht'.

Pagina's

Abonneren op Tango