Tango

Tango. foto vinneyGeschiedenis van Tango

De tango ontstond aan het eind van de negentiende eeuw in de buitenwijken van Buenos Aires. Daar leefden veel immigranten die Europa waren ontvlucht in de hoop in Argentinië een beter bestaan te vinden. De muziek die ontstond was een mix van de Cubaanse habanera, de door Afrikaanse slaven geïntroduceerde candombé en de muziek van de gaucho’s (Argentijnse cowboys). Ook Spaanse en Italiaanse invloeden speelden een grote rol. Door het verlangen van de immigranten-kinderen naar dat verre onbekende vaderland, kreeg de tangomuziek na verloop van tijd een weemoedig karakter.

In eerste instantie werd de muziek gespeeld met gitaar, viool en fluit. Pas later deed de uit Duitsland afkomstige bandoneon zijn intrede. Nu is dit instrument het meest typerend voor tangomuziek.

Componisten van Tango

Bekende componisten van ‘oude’ tangomuziek zijn Osvaldo Pugliese, Juan d’Arienzo, Carlosdi Sarli, Annibal Troilo en Francisco Canaro.

Toen de tango eind jaren vijftig van de vorige eeuw aan populariteit verloor door de opkomst van de jazzmuziek introduceerde Astor Piazzolla de ‘tango nuevo’, een moderne variant van tangomuziek.

Waarschijnlijk kennen de meeste Nederlanders de muziek van Piazzolla van de huwelijksdag van Máxima en Willem-Alexander. Met het nummer ‘Adiós Nonino’ ontlokte bandoneonist Carel Kraayenhof de Argentijnse Máxima een traan.

Tangostijlen

Milonguerostijl
Dit is een ‘gesloten’, intieme manier van dansen waarbij de vrouw de arm om de nek van de man slaat. Deze stijl wordt het meest gedanst in de drukke salons in Buenos Aires. Omdat de bewegingen klein zijn, worden de andere dansers niet gehinderd.

Tango de salon
Dit is een half-open stijl waarbij iets meer ruimte is voor het maken van figuren. Kijk hier voor een voorbeeld.

Tango fantasia
Een open stijl vol met draaien en figuren. Kijk hier voor een voorbeeld

Milonga
Dit is een snelle en zeer ritmische variant van de tango (De term ‘milonga’ betekent ook wel tangosalon). Kijk hier voor een voorbeeld

Tangowals
Een wals-versie van de tango, kijk hier voor een voorbeeld

Met dank aan Tangoschool El Compas

Review - 23 nov 2021

Het muzikale kwartet, Beytelmann’s Group, speelde meeslepende tango´s, opzwepende jazz en sprankelende nieuwe composities.

Interview Brijoux met Brigitte
Interview - 11 feb 2021

Brigitte Smits heeft haar eigen webshop voor dansschoenen voor dansstijlen als salsa en de tango. Ze vertelt ons over haar webshop en wat het leukste is.

Dansstijlen
Reportage - 4 jan 2021

Houd je van dansen maar zou je wel eens iets nieuws willen leren? Gelukkig zijn er haast ontelbaar soorten dansstijlen. Naast het bekende ballet of moderne dans, kun je namelijk ook heel wat andere dansen leren. Inspiratie nodig? Hier zetten we er tien op een rijtje.

Een interview met Alexander Rumpf
Interview - 11 sep 2020

De danswereld kent veel verschillende merken kleding zoals Bloch, So Danca, Capezia en Le Pappillon bijvoorbeeld. Ook is Rumpf een populair merk onder dansers en staat het merk vooral bekend om de danssneakers. Daarom hebben we Alexander Rumpf ondervraagd om erachter te komen waarom zijn producten het zo goed doen op de markt.

Cartoon over Tango, dans
Blog - 4 dec 2018

Helaas is #metoo ook op de dansvloer te vinden. Een stripverhaal over Tango en grenzen stellen.

Foto Gabriela Zuarez
Blog - 3 jul 2018

Choreograaf-dramaturg Gabriela Zuarez vertelt over haar kennis-uitwisselingsproject bij ICK Amsterdam. Daaraan biedt ze dansers de kans om mee te werken.

Nieuws - 16 apr 2018

SBS 6 komt met een nieuw dans programma. In “Dance as once” gaat het er vooral om als dansgroep zo synchroon mogelijk te dansen.

Tango. Bron: Wikimedia Commons
Reportage - 27 jul 2017

Het ontstaan van de Tango gaat inmiddels meer dan 100 jaar terug, maar waar komt de Tango nu eigenlijk vandaan?

Reportage - 25 jan 2017

Dans kan wereldwijd gebruikt worden om met elkaar te communiceren, zonder dat je dezelfde taal spreekt. Tijdens een bezoek aan een ander land kom je gegarandeerd in aanraking met de volksdans, zeker als liefhebber!

Foto Tim Gouw via Unsplash
Reportage - 8 jan 2017

De echte dansliefhebber zal tijdens geen vakantie geen kans laten liggen om lekker te dansen. Bij deze reisbestemmingen staat muziek en dans centraal.

Pagina's

Abonneren op Tango