Home » Reportage

Dans de wereld rond

Dansstijlen kennen hun origine in verschillende landen van over de hele wereld. Voor veel mensen is het een belangrijke manier om je emoties te uiten. Daarnaast wordt het gebruikt om iets te vieren, om te herdenken of om een ritueel voor te bereiden. Dans kan wereldwijd gebruikt worden om met elkaar te communiceren, zonder dat je dezelfde taal spreekt. Tijdens een bezoek aan een ander land kom je gegarandeerd in aanraking met de volksdans, zeker als liefhebber!

De Argentijnse Tango in Buenos Aires

Aan de oevers van Río de Plata, in Buenos Aires en Montevideo, is de Argentijnse Tango ontstaan. Vooral in Buenos Aires groeide het uit tot een populaire dans, uitgevoerd in cafés, zaaltjes of ergens op de hoek van een straat. Zodra je een bezoek brengt aan de Argentijnse hoofdstad kom je dan ook gegarandeerd in aanraking met de tango. Zie twee mensen gepassioneerd dansen op straat of betreed een café waar onder begeleiding van sfeervolle muziek iedereen op de dansvloer te vinden is. Vooral in de oudere wijken vind je talloze theaters waar de Argentijnen ‘s avonds graag samenkomen om zich te wagen aan de tango. Het is nog steeds een ontzettend belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven en ook jij kunt het in deze stad leren. Centraal staat de verbinding met de partner, daarom zeggen ze ook wel ‘It takes two to tango’.

De Spaanse Flamenco in Andalusië

De Spaanse Flamenco kent zijn origine in het zuiden van het land, hier hebben ze het meeste bijgedragen aan het ontstaan van dans. Onder het regime van Franco en tijdens de Burgeroorlog was de Flamenco de enige uitlaatklep voor velen. Vandaag de dag wordt het gezien als onderdeel van de algemene cultuur, gedanst in heel Spanje. Wil je echt ervaren waar het is ontstaan, dan is Andalusië de plek waar je moet zijn. Fundamenteel voor de Flamenco is de zang, oftewel de cante flamenco. Dit wordt vaak begeleid met ritmisch geklop, door bijvoorbeeld te knippen met de vingers of te klappen met de handen, of de Spaanse gitaar. Je kunt op veel plekken Flamenco shows bijwonen. Een aanrader is om Andalusië te bezoeken tijdens de ferias, bijvoorbeeld Feria de Málaga. De lokale bevolking gaat in stijl naar de feesten, met de vrouwen gekleed in prachtige flamenco jurken en de heren in een strak pak met een hoed op hun hoofd. Er wordt ontzettend veel flamenco gedanst, je proeft hier de echte Spaanse sfeer. De ideale tijd om in aanraking te komen met deze prachtige dans!

De riverdance in Ierland

Soms wordt een oude volksdans in een nieuw jasje gestoken, dit is gebeurd bij het ontstaan van de riverdance. Michael Flatley bracht veranderingen toe aan de danspassen van de Ierse stepdance, zo werd het iets moderner. Tijdens de pauze van het Eurovisie Songfestival in 1984 werd het getoond aan het grote publiek. Iedereen was laaiend enthousiast en de riverdance was een feit. Het wordt gekenmerkt door snelle bewegingen van de benen, waarbij het lichaam en de armen onbeweeglijk blijven. De riverdance zorgde ervoor dat de Ierse dans en muziek op de kaart werden gezet. Mocht je een bezoek brengen aan het land van origine, dan moet je zeker een riverdance show bijwonen. Ook Saint Patrick’s Day is een belangrijke dag waarop de Ieren hun cultuur vieren en er veel traditionele dansen worden uitgevoerd. Wil je zelf een poging wagen? In Dublin heb je de traditionele Ceíli, een Iers dansevenement waar iedereen de Ierse dans kan uitproberen. Staat Ierland dit jaar niet op je agenda? Dan kun je de Riverdance show ook in Nederland bekijken.