Home » Reportage
Tango. Bron: Wikimedia Commons

Geschiedenis van de Tango

Het ontstaan van de Tango gaat inmiddels meer dan 100 jaar terug, maar waar komt de Tango nu eigenlijk vandaan? De Tango is van oorsprong Japans, zo wordt er wel beweerd, want dans en muziek werden uitgevonden door Japanners die op Cuba woonden.

De Tango is van oorsprong Spaans, want het woord tango is afgeleid van het Spaanse woord tambor, dat trommel betekend en dat zich via een tussenstap, tambo, tot tango heeft ontwikkeld.

Afrikaanse oorspong van de Tango

De Tango zou zijn wortels hebben in de Afrikaanse cultuur, want tenslotte  is het woord tango afgeleid van het woord Lango, een Kongolese dans, of Shango, een Nigeriaanse god, of nee, van het Bantoewoord tamgoe, dat dansen betekend. Of stamt het woord tango uit de Kongo, waar het “besloten plaats”, of kring, betekend en wat later de benaming werd voor de plaatsen waar de slaven zich voor hun inscheping verzamelden?

We weten het niet zeker. Wel weten we dat de invloed van de muziek van voormalige slaven en hun nazaten van invloed op de tango is geweest. Deze Afrocreolen brachten de Candombe mee, een rituele dans met elementen uit hun eigen Bantoereligie en uit het Katholicisme. Deze dans die op straatfeesten van de lokale zwarte bevolking gedanst werd, liep, naar men zei, vaak op bloedige gevechten uit en werd daarom door de overheid verboden. Zij trokken zich daarop terug in gesloten ruimtes om te dansen.

Meer weten over de tango?

Meer inspiratie