Afrikaanse dans

Wat is Afrikaanse dans, waar komt het vandaan en hoe heeft het invloed op hedendaagse dans? Hier zetten we de kenmerken en basisprincipes op een rijtje. 

Werelddans

Met Afrikaanse dans wordt bedoeld: dansen van de culturen ten zuiden van de Sahara (dus Midden- en Zuid-Afrika). Het is een zeer energieke dans die traditioneel vaak uitgevoerd wordt met een grote groep mensen om iets te vieren en rituelen uit te voeren. Dit maakt Afrikaanse dans een populaire werelddans in het Westen. De dans wordt met trommels en de stem begeleid. Afrikaanse dans vormt de basis van de jazzdans en urban dance.

Kenmerken Afrikaanse dans

  • basishouding: gebogen knieën, uit elkaar, met licht voorover gebogen rug
  • vrij en los bewegen van het lichaam
  • voetgebruik: stappen en stampen; aards
  • bekkenbeweging: ritmisch en los
  • gebruik van slaginstrumenten herhaling van ritmen
  • polyritmiek (het tegelijk voortbrengen van verschillende ritmes die samen een geheel vormen)
FunX Domme Dansie
Nieuws - 27 jan 2021

NPO FunX heeft een creatief initiatief bedacht waarbij een aantal weken lang verschillende dansers tegen elkaar strijden in allerlei dansstijlen.

Foto door RODNAE Productions via Pexels
Nieuws - 24 dec 2020

Wil je weten wat het verhaal is achter de Coffin-dance? Het begon allemaal met vier donkere jongens die met een kist dansten. Lees hier snel meer!

Fonds Podiumkunsten steunt acht nieuwe makers
Nieuws - 27 mei 2016

Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt met de Nieuwe Makers-regeling acht nieuwe makers in de eerste aanvraagronde van 2016.

Nieuws - 6 okt 2015

Afrikaans danstalent spot je op het internationale festival Afrovibes. Het festival brengt van 7 tot en met 17 oktober de meest opvallende pioniers en gevestigd talent uit Afrika naar Nederland.

Nieuws - 2 sep 2015

DA Dance Studio staat aan de start van een nieuw dansseizoen. OP 5 september vindt de kick-off van een nieuw jaar plaats. Dansschooleigenaar Willem Engel opende de school ooit vanuit een passie voor de Braziliaanse partnerdans zouk.

Foto Marjon Broeks, Internationaal Danstheater - Boma
Review - 30 jun 2015

Choreograaf Corneliu Ganea brengt met 'Boma' een 'battle of cultures' met wederzijds respect. Succesvol wisselt Ganea in iedere dans vloeiende moderne dansbewegingen af met opzwepende staccato Keniaanse dansbewegingen. Nu nog te zien op de Parade!

Everybody Dance Now 2015
Nieuws - 21 feb 2015

Vrijdag 20 februari won AfroVibes de finale van Everybody Dance Now. AfroVibes ging enorm gelukkig naar huis met de hoofdprijs van 25.000 euro.

Nieuws - 22 okt 2014

Zondagmiddag 2 november vindt de negende editie van het Matinee Dansé Dramé plaats in Podium Mozaïek. Op deze middag is er een percussie en dansshow van een bijzondere groep dansers en muzikanten uit West Afrika te bewonderen.

Abonneren op Afrikaanse dans