Fonds Podiumkunsten steunt acht nieuwe makers

Fonds Podiumkunsten steunt acht nieuwe makers

Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt met de Nieuwe Makers-regeling acht nieuwe makers in de eerste aanvraagronde van 2016. De acht makers van wie de subsidieverzoeken zijn gehonoreerd, werden onlangs bekend gemaakt.

De subsidie wordt toegekend aan beginnende talentvolle theater- en dansmakers, zodat zij zich in een langer lopend traject kunnen ontwikkelen in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Een subsidie van 114.540 euro werd toegekend aan Nastaran Razawi Khorasani van Maas Theater en Dans. Voor haar rol in CASH, die in dit theater te zien was, ontving zij de Gouden Krekel 2014 voor beste podiumprestatie. Khorasani studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en speelde de afgelopen jaren bij het Ro Theater en Theatergroep Max. Alle stukken die Khorasani maakt bij Maas zijn voor pubers. De rode draad van haar projecten is de ‘zoektocht naar identiteit in tijden van digitale grenzeloosheid'. In 2017 en 2018 maakt ze drie nieuwe stukken bij dit theater.

Wereld van extremen

Connor Schumacher van Dansateliers, het onafhankelijke huis voor hedendaagse dans, ontving een subsidie van 81.100 euro. In de komende twee jaar, van 2016-2018, werkt Schumacher samen met verschillende partners in theatercontext, maar ook in andere ruimtes. Schumachers werk wordt gekenmerkt door een wereld van extremen waarin hij op zoek gaat naar een balans tussen theatrale beelden en composities waarmee hij een bewustzijn probeert te creëren van het hier en nu. Schumachers eerste project bestaat uit een samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en wordt een interventie op ‘Notion Motion’ van Olafur Eliasson.

Helft van de subsidies naar dansers

Naast bovenstaande dansers werd ook het subsidieverzoek van 99.500 euro van Charlie Duran en Danstheater Aya gehonoreerd. Duran is afgestudeerd aan de opleiding Jazz Musical Dans aan de Hogeschool van de Kunsten Amsterdam. Duran heeft zich gespecialiseerd in Afrikaanse dans en vloerwerk en danst momenteel in Onstuitbaar en Jubel. Ook ontving de theaterregisseur en danseres Ira Kip van Rightaboutnow Inc. een subsidie (76.750 euro). Kip werd opgeleid als danser aan de dansacademie Lucia Marthas en daarna volgde ze een opleiding in acteren en performen in Amsterdam. Opvallend is dus dat er van de acht subsidieverzoeken, er vier aan dansers zijn toegekend.

Overige subsidies

Overige subsidies werden toegekend aan componist Jesse Passenier van Intro/In situ (79.726 euro), schrijver Timen Jan Veenstra van IJ Producties (85.968 euro), acteur Saman Amini van Likeminds (61.250 euro) en acteurs Linda Zijl en Teun Smits van Keesen & Co (106.500 euro).

Meer inspiratie