Acrobatiek

Acrobatiek is het uitvoeren van uitzonderlijke prestaties, betreffende bewegingskunsten met het lichaam, waarbij vooral balans, behendigheid en coördinatie belangrijk zijn. Het woord komt uit het Grieks en het komt van 'ακρος/akros', wat spits betekent en 'βαινειν/bainein', wat gaan betekent. Het wordt ook wel eens vertaald als 'op tenen lopen'.

Geschiedenis Acrobatiek

Acrobatiek wordt sinds mensenheugenis gedaan, van in het oude China tot heden. Acrobatiek bestaat in vele vormen: luchtacrobatiek zoals verticaaldoek of (vliegende) trapeze en parterre-acrobatiek. In Nederland wordt met acrobatiek meestal parterre-acrobatiek bedoeld: de vorm van balans met meerdere mensen aan elkaar verbonden waarbij minstens één in contact blijft met de vloer.

Parterre-acrobatiek

Parterre-acrobatiek vindt plaats in losse trucs of in series van aaneengesloten trucs. Meestal hebben trucs fantasienamen, die zijn geïnspireerd op een vorm (Snoek, Stoeltje en Maria), en zijn series vernoemd naar steden zoals de Sittard of de Groninger.

De Como Brothers (Rijk Hoedt en Cor van Velthoven) hebben in Nederland school gemaakt met hun niveausysteem voor parterre-acrobatiek. De niveaus A en B behelzen beginners- en meer gevorderde trucs voor duo's, niveau C bestaat vooral uit triotrucs. Het hoogste niveau D is (semi)professioneel.

Acrobatiek heeft raakvlakken met dans, gymnastiek, acrogym, atletiek, klimmen, capoeira, acroyoga en andere vormen van sport.

Nederlands Acrobatiek Festival

Jaarlijks wordt tijdens Pinksteren het Nederlands Acrobatiek Festival georganiseerd, op wisselende locaties. Het festival wordt bezocht door honderden acrobaten uit Nederland, Duitsland en de rest van Europa.

Interview Gyman Reeb over het Lucia Marthas
Interview - 22 mrt 2021

Hoe is het om naar het Lucia Marthas te gaan? Wij zijn op pad gegaan met Gyman Reeb, tweedejaars hbo-student van de opleiding.

Review - 19 okt 2020

De première van Wijzer (4+) ging ondanks de nieuwe maatregelen op zondag 18 oktober gewoon door. Lees hier over deze nieuwe kindervoorstelling!

Screws tijdens première in Parijs. Foto: Bart Grietens
Review - 28 jun 2019 - Joost Goutziers

Bij Alexander Vantournhout is acrobatiek niet van het grote gebaar. Het is gecontroleerd, evenwichtig, avontuurlijk, verfijnd, vooral ook experimenteel.

Pia Meuthen Panama Pictures Requiem for the lost things Bernhard Cultuur Prijs  2018
Nieuws - 31 okt 2018

Op donderdag 25 oktober kreeg choreografe Pia Meuthen tijdens de première van Requiem for Lost Things de Bernhard Cultuurprijs.

Varekai. © Cirque du Soleil
Review - 21 apr 2017

Varekai van regisseur Dominic Champagne is net zo sprookjesachtig als voorgaande Cirque du Soleil-producties. Puur wegdromen en genieten dus!​

Review - 27 mrt 2017

Een spektakel met een maatschappelijk randje. Dat is  kunstschaatsdansvoorstelling Believe van Holiday on Ice. Het ijsentertainmentconcept vertelt voor het eerst een verhaal van begin tot eind.

Pauwendans, Amaluna © Cirque du Soleil
Review - 30 mrt 2016

'Amaluna' is Cirque du Soleil op en top! Regisseuse Diane Paulus combineert circus met dans en zang tot een show met de vrouw in de hoofdrol. Met vrouwen als helden spat kracht en elegantie van het podium af.

Pippin, foto: Roy Beusker
Review - 15 mrt 2016

Pippin is buitengewoon! De titelrol wil bijzonder zijn en ook de gehele musical is origineel. Naast circus wordt de voorstelling ook gecombineerd met zang, toneel, humor en illusies. Bijzonder is dat de artiesten alles kunnen.

Plan B, bron: Compagnie 111
Review - 8 mrt 2016

Gaat in het normale leven vallen snel, in 'Plan B' gaat dit vertraagd. Is het normaal gesproken onmogelijk om in de lucht te blijven hangen, in 'Plan B' is het te zien. En dat komt allemaal door de vondst van de schuine of zelfs liggende muur.

 ID van Cirque Èloize, het spektakelcircus uit Canada rockt Amsterdam Carré
Review - 29 jun 2015

'ID' is adembenemend en sensationeel. Met een sfeer geheel anders dan bij een reguliere dansvoorstelling. Hier wordt het publiek opgejut en uitgedaagd om energie terug te geven en zich te laten horen.

Pagina's

Abonneren op Acrobatiek